- Nærhet til publikum er allerede en utfordring
Skepsis til om politiet vinner på å redusere antall tjenestesteder.
Mandag la politidirektoratet ved direktør Odd Reidar Humlegård fram sitt forslag om et politi som skal være rustet til å møte framtidas utfordringer.
Forslaget går i hovedsak ut på å effektivisere landets politi ved å redusere antall politidistrikt fra 27 til 6, samt redusere antall tjenestesteder fra 354 ned til om lag 210 - altså 146 tjenestesteder. Formålet er å styrke kompetanse gjennom å ha færre, sterkere senter og heller ha en større mobilitet og mer effektiv behandling av saker.
Leder for Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad, er skeptisk til resultatet av analysen.
- Det er mye positivt som kan sies om denne analysen, dette har vi etterlyst lenge. Men utfordringen med denne er at det meste er basert på målinger og statistikk.
- Alt kan ikke måles
Bolstad kommer med et eksempel på politiarbeid han mener ikke kan måles:
- Se for deg at vi drar ut på patrulje i eksempelvis Hamar eller et annet, mindre sted. Vi besøker en barnehage, vi hilser på skoleelever, går noen runder i sentrum. Når kvelden kommer, oppholder vi oss i nærheten av puben og utestedene, og hele veien snakker vi med folk og viser oss tilstedeværende. Dette er ikke målbart arbeid, vi kan ikke vite om vi forhindret ordensforstyrrelser eller tyverier, håndgemeng eller stoffhandel ved å vise vår tilstedeværelse, men sannsynligvis er slikt kriminalitetsbekjempende. Og slikt arbeid opprettholder kontakten med publikum, og skaper trygghet i nærmiljøet.
Det Bolstad er mest skeptisk til i dette forslaget er ikke opprettelsen av store politidistrikt, men reduksjon i antall tjenestesteder fra 354 til 210.
- Hva skal erstatte disse 146 stedene som legges ned? Hvordan skal man være en naturlig del av det man har forlatt?
- Frykter du en fremmedgjøring av politiet?
- La meg ta et nytt eksempel; dersom man gifter seg og får barn, men bosetter seg i en annen kant av landet enn din ektefelle og dine barn; hva slags forhold får du til dem? Det hjelper ikke å ringe en gang i uka og si at barna må følge med på skolen. Tillit skapes gjennom nærhet.
I analysen sies det at reduksjon av antall tjenestesteder skal erstattes med et mer mobilt politi som i større grad skal kunne være på veien. Bolstad har ingen formeninger om dette kan være mer effektivt når det kommer til responstid ved eksempelvis utrykning:
- Det er ikke politimesterne som rykker ut når noen ringer uansett. Da er det patruljene som kommer. Hva dette har å si for responstid på utrykning tør jeg ikke svare på.
aasPolitimester i Vestfinnmark, Torbjør Aas. Foto: Rino Engdal/Vestfinnmark politidistrikt - Utfordringene er store allerede
Politimester i Vestfinnmark politidistrikt, Torbjørn Aas, ser både fordeler og ulemper med forslaget.
- En slik sammenslåing vil klart gi et større fagmiljø og større profesjonalitet. Mer arbeid gir mer kompetanse.
I sitt svar til politianalysen gikk Aas inn for et sammenslått Finnmark politidistrikt. Det nye forslaget vil slå sammen også Troms og Nordland i et stort politidistrikt. Torbjørn Aas ser ulemper ved dette.
- Dette gir et distrikt som i utstrekning kan sammenlignes med avstanden Oslo-Tromsø. Befolkningsspredning, klima og store avstander er en utfordring her nord. Det er viktig for oss å kunne opprettholde politiets nærhet til både ledelse og befolkningen som vi jobber for.
Sammenslåingen påvirker ikke i størst grad Finnmark, ettersom flere av tjenestestedene i fylket vil opprettholdes.