Omdiskutert bok ble lansert

Torsdag ble "Moren", den omstridte boken om Anders Behring Breiviks avdøde mor, utgitt.

Boken om Wenche Behring Breivik ble lansert i dag. Foto: flickr/Jo Naylor

Til tross for protester og at Wenche Behring Breiviks siste ønske var å stoppe boken, var den i dag å finne i butikkene. VG skriver at Christensen mener det var hennes samfunnsoppdrag å gi den ut, og hevder at det er i tråd med hva Breivik til slutt ønsket.

Ifølge Tord Jordet, bobestyrer for Wenche Behring Breiviks dødsbo og advokaten til Anders Behring Breiviks søster, stemmer dette dårlig.

– Jeg har hatt flere samtaler med Wenche Behring Breivik om bokprosjektet, og hun var hele tiden krystallklar på at det utelukkende var Christensens manglende evne og vilje til å fortelle hennes historie som var årsaken til at hun måtte avbryte samarbeidet, sier han til VG.

Christensen er av en annen oppfatning, og skriver i boken at hun er overbevist om at noen påvirket Wenche Behring Breivik til å trekke seg fra samarbeidet.

Boken har fått mye kritikk, og VGs anmelder May Grethe Lerum ga den terningkast to.

NRK-kommentator Knut Magnus Berge mener boken er viktig, mens Anders Giæver fra VG reagerer på at "forfatteren går inn i hodet på Wenche Behring Breivik". Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener også at mye kunne vært utelatt.

Tord Jordet mener at mye som står i boken ikke er sant, blant annet at Anders Behring Breiviks søster truet moren med rettssak hvis boken ble utgitt.

– Det er ren løgn uten rot i virkeligheten. Det er helt absurd og jeg kan ikke begripe at hun kan ha satt noe slikt på trykk, sier han til VG.

Marit Christensen ønsker ikke å kommentere påstandene til Jordet, men sier til VG at "Jeg vet bare hva Wenche har sagt til meg".