Sunnhetens bakside

Etterspørselen på økologiske varer øker. Arne Grønlund mener at vi følger trender uten å tenke på hvilke konsekvenser det har for miljøet.

Arne Grønlund,  seniorforsker ved Bioforsk, har sine spesialområder innen miljøvirkning og landbruk. Han har ikke noe imot å spise økologisk mat, men er skeptisk til ressursbruken og måten maten produseres på. Han forteller at det krever dobbelt så mye land for å dyrke økologisk mat som konvensjonell mat. For å dekke etterspørselen må vi fjerne mye skog noe som fører til redusert opptak av CO2.

 

Mat med mer smak

Oikos er en ideell organisasjon som fremmer økologisk mat. De mener at det er flere grunner til at mange setter pris på grønn mat. En av grunnene er at økologisk mat er uten farge og tilsetningsstoffer. De mener at grønn mat gir mer smak. Grønlund er uenig.

– Det er subjektivt og bare synsing fra deres side. Ingen hadde merket noe forskjell om vi hadde gjort en blindtest av konvensjonell og økologisk mat, sier han.

Grønlund slakter tilhengerne som tror at mat uten tilsetningstoffer er best. Han mener vi er naive som tror at vi kan unngå tilsetningsstoffer.  

– Uten tilsetningsstoffer vil mat og drikke ha kort holdbarhet. Det fører til mer forsøpling i naturen, samtidig som vi må bruke et større areal av landbruket til økologisk dyrking.

 

Villig til å betale mer?

I forbindelse med en undersøkelse som er gjort i samarbeid med Sentio, et markeds-og meningsmålingsinstitutt, melder Nationen at hver tredje forbruker er villig til å betale mer for økologisk mat.

Butikkjeden Kiwi har hatt en økning i salget av økologiske varer etter at de i fjor satte ned prisen på disse varene. I første halvdel av 2013 har de hatt en oppgang på 145 prosent.