En av ti jenter har blitt presset til å ha sex

Ifølge en ny undersøkelse har en av ti jenter i den videregående skolen blitt presset til å ha munnsex eller samleie.

En av fem jenter og en av fire gutter har opplevd å bli seksuelt trakassert i videregående skoler, ifølge ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Neil Perry/Flickr

Det skriver NRK, og siterer en undersøkelse fra NTNU. Leif Edward Kennair Ottesen er en av forskerne bak undersøkelsen. Sammen med kollega Mons Bendixen ved Psykologisk institutt ved NTNU, har han gjennomført den omfattende undersøkelsen om seksuell trakassering blant elever på videregående skoler i Sør-Trøndelag.

Skremt av tallene

1.600 elever ved ni skoler i fylket har svart på spørreskjemaet, som ligger til grunn for undersøkelsen. Av de svarer over halvparten av jentene at de har opplevd seksuell trakassering, i form av kommentarer om kropp, utseende og privatliv.

- Det er skremmende høye tall, sier Kennair Ottesen til NRK.

Men det er ikke bare jentene som blir seksuelt trakassert, viser undersøkelsen. Også gutter opplever, eller har opplevd, å bli seksuelt trakassert av både jenter og andre gutter. En av fire gutter forteller i undersøkelsen at de har blitt utsatt for trakassering av seksuell art.

Begge kjønn kan være ofre

Forskningen blir i dag presentert i forskningsmagasinet Gemini. I magasinet kommer det fram at motivasjonen for trakasseringen ofte er et ønske om sex.

- Vi så at motivasjonen ofte skyldtes et ønske om uforpliktende sex, altså sex for sexens skyld, og at trakasseringen ble brukt som et middel for å oppnå dette. Men en annen strategi var å trakassere samme kjønn for å få høyere status og framstå som mer attraktiv, sier Keinnair Ottesen til Gemini.no. Begge forskere legger til at disse strategiene ble brukt av både jenter og gutter.

Bendixen mener skoler også burde beskytte gutter mot seksuell trakassering, og at det for lite fokus på hvordan gutter kan bli trakassert.

- Å være klar over seksuell trakassering av gutter kan være viktig. Man burde kunne fortelle om hvordan begge kjønn kan være offer og en som krenker andre, sier Keinnair Ottesen.