Færre funksjonshemmede i jobb

Færre personer med funksjons- eller utviklingshemming er i arbeid nå enn tidligere. En uønsket, men velkjent utvikling, mener interesseorganisasjon.

Færre personer med funksjonsnedsettelse får jobb i dag enn i 2002. Illustrasjonsfoto/creative commons

Siden 2002 har antall personer i arbeid med en utviklings- eller funksjonshemming gått tilbake tre prosentpoeng. Det viser en fersk rapport fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), som i 11 år har kartlagt situasjonen.

Ikke overraskende

Nyheten overrasker ikke forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

- Det forundrer meg egentlig at nedgangen ikke er større enn den er. Dette har ikke vært en politisk prioritet på lenge, sier Gitlesen.

Tomme ord og løfter

Gitlesen og NFU mener personer med funksjons- eller utviklingshemming er blitt en glemt gruppe i samfunnet.

- Vi befinner oss i skyggenes dal. Funksjonshemming er ikke "in" lenger. Det finnes ingen konkret politikk for denne gruppen, og den politiske diskusjonen rundt denne problematikken består av tomme ord og løfter, sier Gitlesen.

Ikke siden 1995 har det vært gjennomført fungerende tiltak for å bedre situasjonen, hevder Gitlesen. Da var situasjonen bedre enn den er i dag, ifølge forbundslederen.

- Tilbudet skulle styrkes, flere skulle inn i arbeidslivet, men det motsatte har skjedd, sier han.

Arne LeinForbundsleder i NHF, Arne Lein, mener flere tiltak bør rettes mot arbeidsgivere for å bedre dagens situasjon. Foto: Ivar Kvistum/Handikapnytt

En indikasjon

Forbundsleder Arne Lien i Norges Handikapforbund (NHF) mener undersøkelsen må sees på med en klype salt, og heller som en indikasjon på hvordan situasjonen egentlig er. Han peker på at man i undersøkelsen spør folk selv om de har en funksjonsnedsettelse. Det gir lite rom for kontroll, mener Lien.

- Men uansett er resultatene nedslående.

 

Trygg arbeidsgiver

Lien er uenig i Gitlesens karakteristikk av politikken på området.

- En rekke tiltak og ordninger er styrket, som også den nye regjeringen viderefører, sier Lien.

- Men hvorfor får ikke flere personer med funksjonsnedsettelse jobb, da, Lien?

- Det er et vanskelig spørsmål, men jeg tror en del av løsningen kan være å omdirigere ordninger og tiltak mot arbeidsgiver i større grad. Arbeidslivet må åpnes innenfra, og med det mener jeg å gjøre det lettere for arbeidsgivere å ansette personer med funksjonsnedsettelse. Målet må være å skape en trygghet for arbeidsgivere.