Fire av ti unge får hjelp til boligkjøp hjemmefra

- Dette representerer et klasseskille i boligmarkedet, sier Idar Kreutzer til Dagens Næringsliv.

Trenger Hjelp: 4 av 10 unge trenger økonomisk hjelp fra foreldrene for å kjøpe leilighet. (Foto: Sparebank 1/Flickr)

Finans Norges årlige husholdningsundersøkelse viser at 4 av 10 unge trenger hjelp hjemmefra for å møte egenkapitalkravet til kjøp av bolig. Dette er en fordobling siden kravet om egenkapital til kjøp av bolig ble innført i 2010 og innstrammet i 2011.

Flest unge er i Oslo, der hele en av to svarer at de har fått hjelp hjemmfra.

- Klasseskille

Idar Kreutzer uttalte i forbindelse med fjorårets rapport at egenkapitalkravet kunne føre til et klasseskille på det norske boligmarkedet. Økningen mener han er et tegn på at han hadde rett i sin spådom.

- Vi har hele tiden sagt at innføringen av egenkapitalkrav ved boligkjøp særlig vil ramme unge som i utgangspunktet har god betjeningsevne, men som ikke kan trekke veksler med foreldre som har god økonomi. Fordoblingen av antallet som trenger hjelp hjemmefra bekrefter dessverre at dette klasseskillet har økt, sier han.

I Oslo får halvparten av unge i boligmarkedet økonomisk hjelp fra foreldrene sine. Av disse får en av fire en halv million eller mer i hjelp. Dette overrasker ikke administrerende direktør i eiendomsmeglerforetakenes forening,  Christian V. Dreyer

– For dem som ikke får hjelp hjemmefra, er det stadig vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet. Vi ser mindre etterspørsel etter førstegangsboliger fordi deler av markedet tvinges over i leiemarkedet, sier han til NTB (Via Tv 2 nyheter).

Nedgang i Oslo

I forrige undersøkelse fra 2011, svarte 60 prosent at de trengte økonomisk hjelp hjemmefra for å kjøpe leilighet i Oslo. I år svarer 50 prosent det samme. Det er en nedgang, men Oslo er fortsatt det stedet det er vanskeligst for unge å få bolighjelp. Idar Kreutzer tror markedet har tilpasset seg situasjonen:

– Dette viser at både bankene og kundene har tilpasset seg kravene. Mange unge på boligjakt har enten klart å skaffe egenkapitalen selv, eller rett og slett utsatt å kjøpe, sier Kreutzer til Finans Norges egne hjemmesider.