Flere unge får psykiske problemer på ferie
En ny undersøkelse gjort av Europeiske Reiseforsikring viser at det er ungdom som sliter mest med psykiske problemer på reise. Statistikken viser at det er høyt alkoholinntak som har skylden.
Hvert år trenger omtrent 500 nordmenn hjelp med psykiske problemer mens de er på ferie. Tre prosent sier de selv har opplevd, eller vært sammen med noen som har opplevd, psykiske problemer i forbindelse med reise til utlandet.
Andelen er høyest i aldersgruppen 16-30 år, der så mange som åtte prosent har opplevd psykiske problemer selv eller hos medreisende. Andelen er dessuten høyere blant de som har et døgnkonsum på åtte-ti enheter øl eller vin, enn de som har et døgnkonsum på én enhet.
Det er ikke vanskelig å se et mønster, og når hele 16 prosent av de som har fest og moro som hovedformål for ferien sier de har opplevd psykiske problemer, kan det tenkes at fylleangsten har større konsekvenser enn man tror.
Klar sammenheng
I en kommentar til VG sier psykiater Schack Lystrup at ungdom ikke kjenner godt nok til sitt eget reaksjonsmønster, og utsetter seg for risiko i større grad ved å bruke rusmidler, feste til langt på natt og sove lite.
- Derfor kan de lettere havne i situasjoner hvor de blir utmattet, nedkjørt og disponert for å få psykiske reaksjoner. Det er en sterk sammenheng mellom rusmisbruk og psykiske problemer, forklarer Lystrup.
I følge Bergens Tidende, gikk rusforsker Sverre Nesvåg tidligere i høst ut og sa at ungdom burde drikke alkohol for å slappe av. Dette har skapt reaksjoner blant leger og psykologer, og tidligere kommuneoverlege Terje Vevatne sier til NRK at han tror alkohol bare er å døyve problemet for en kort tid.
Anger og angst
Europeiske Reiseforsikrings undersøkelse er et godt bevis på at Nesvågs forslag ikke er noe å strekke seg etter, og at man heller bør prøve å slappe av på reiser uten et høyt alkoholinntak.
I en undersøkelse som Europeiske fikk utført tidligere i sommer, kommer det frem at 15 prosent av nordmenn som drikker alkohol i utlandet angrer på noe de har gjort.
Øverst på listen står fri pengeflyt og sex, og det er blant nordmenn under 45 år at andelen er høyest. Overgangen til lave alkoholpriser er en av faktorene som trekkes frem, og det er ikke usannsynlig at det er en sammenheng mellom fylletabber og angst.
Flere reiser
Rekordmange nordmenn har reist på charterferie i år, det kan Hovedorganisasjonen Virke meddele. Reisedirektør i Virke, Rolf Forsdahl, påpeker likevel i et intervju med VG at det ikke er økningen i antall reisende som er årsaken til at mange sliter med psykiske problemer, men tendensen til mer utagerende festing.
Det som derimot kan være et resultat av at flere reiser, er at det er meldt skyhøye tall for tyveri fra nordmenn.
-Det er vanligvis kø, trengsel og distraksjon som gir best arbeidsvilkår for tyvene ute i Europa, sier Hanne Stender, som er leder for Europeiskes Spaniakontor på Mallorca.
Kanskje er også dette en faktor som bidrar til at det psykiske ikke er på topp når nordmenn reiser eller er på ferie.