Her er færrest og flest innvandrere i arbeid
Østfold ansetter færrest innvandrere. Rogaland ansetter flest. Se oversikten for ditt fylke.
Arbeidsledigheten blant innvandrere i Norge er på 6,9 prosent. Dette er betydelig høyere enn den øvrige befolkningen, hvor arbeidsledigheten er på 2,1 prosent. Men det er store regionale forskjeller. Det viser fersk statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).
Fylket som kommer best ut er Rogaland, med en arbeidsledighet blant innvandrere på 4,9 prosent, nesten tre prosentpoeng mindre enn landsgjennomsnittet. Østfold er fylket som kommer dårligst ut. Arbeidsledigheten blant innvandrere i fylket er på 10,8 prosent, nesten fire prosentpoeng mer enn landsgjennomsnittet.
– Høy arbeidsledighet generelt
Kommunikasjonssjef i NAV Østfold, Britt Tunby, mener undersøkelsen gjenspeiler den generelle situasjonen i Østfold.
– I Østfold har vi generelt høy arbeidsledighet og lav utdannelse. Vi merker fremdeles arven etter et stort industrisamfunn, forteller Tunby.
Kombinasjonen høy arbeidsledighet og lav utdannelse gjør ikke saken noe bedre for innvandrerne i fylket, mener kommunikasjonssjefen. Et allerede høyt press på de ufaglærte jobbene gjør det vanskeligere for innvandrere med begrensede norskkunskaper å konkurrere om jobbene.
Østfolds lave boligpriser og nærhet til hovedstaden gjør Østfold til et attraktivt sted å bo for mange. Det tilspisser kampen om arbeidsplassene ytterligere, tror kommunikasjonssjefen.
Stor etterspørsel
På andre enden av skalaen finner vi Rogaland, fylket hvor arbeidsledigheten generelt er blant landets laveste.
Kommunikasjonsrådgiver Astrid Nodland ved NAV Rogaland mener fylkets næringsstruktur og store etterspørsel etter arbeidskraft er avgjørende grunner til hvorfor store deler av innvandrerbefolkningen i fylket er i jobb.
– Undersøkelser viser at hvis vi skal dekke det antatte behovet for arbeidskraft Rogaland vil ha i 2030, vil en tredjedel av arbeidsstyrken være innvandrere, forteller Nodland.
Per i dag er 15 prosent av arbeidsstyrken i Rogaland innvandrere, ifølge Nodland. Det tilsvarer omtrent 35.000 personer.
Sammensetning noe å si
SSB-rådgiver Bjørn Olsen, som har utarbeidet ledighetsstatistikken, legger særlig vekt på to faktorerer når han skal forklare de store forskjellene mellom Rogaland og Østfold. Den første faktoren som spiller inn er fylkets generelle arbeidsledighet. Den vil som Tunby hevder, gjenspeiles i innvandrerbefolkningen, bekrefter SSB-rådgiveren.
– En annen faktor er at innvandrerbefolkningens sammensetning er forskjellige i disse fylkene. Rogaland har en større andel innvandrere fra EU-landene og Nord-Amerika, enn Østfold. Dette ser vi medvirker til den lave ledigheten i Rogaland.
En teori verken Tunby i Østfold eller Nodland i Rogaland kan bekrefte eller avkrefte.
– Men det vi ser i Rogaland er at mange av innvandrerne har god utdannelse, sier Nodland.
Økt arbeidsledighet
SSB-rapporten viser en økning i arbeidsledighet blant innvandrere fra 6,4 prosent, til 6,9. Hos den øvrige befolkningen har det også vært en økning i arbeidsledigheten, fra 2,0 prosent til 2,1 prosent. Rapporten tar utgangspunkt i innrapporterte tall fra NAV og viser endringen fra 3. kvartal fra i fjor til 3. kvartal i år.
Det spesfiseres også hvilke innvandrergrupper som opplever mest ledighet. I alt er det ifølge SSB 25.875 innvandrere som er arbeidsledige i Norge i dag. Innvandrere fra Afrika er gruppa med desidert størst arbeidsledighet, viser statistikken. Blant afrikanske innvandrere er arbeidsledigheten på 14,1 prosent. Innvandrergruppen med nest størst arbeidsledighet er asiatiske innvandrere. I denne gruppen er 8 prosent uten arbeid.
Fylkesoversikt
Slik er arbeidsledigheten blant innvandrere i hvert fylke:
Østfold - 10,8 prosent
Telemark - 10 prosent
Aust-Agder - 9,6 prosent
Vest-Agder - 8,5 prosent
Nordland - 8,3 prosent
Vestfold - 8 prosent
Hedmark - 7,7 prosent
Oslo - 7,6 prosent
Oppland - 7,4 prosent
Buskerud - 6,7 prosent
Finnmark - 6,6 prosent
Sogn og Fjordane - 6,5 prosent
Nord-Trøndelag - 6,4 prosent
Sør-Trøndelag - 6,2 prosent
Akershus - 6 prosent
Møre og Romsdal - 5,9 prosent
Hordaland - 5,8 prosent
Troms - 5 prosent
Rogaland - 4,9 prosent