Journalist hacket av nettsvindlere

Svein Sjølie oppdaget at svindlere forsøkte å lure vennene hans for tusenvis av kroner.

Svein Sjølie oppdaget å ha blitt hacket da han satt på hjemmekontoret sitt på Hamar.

61-åringen satt på hjemmekontoret på Hamar da han oppdaget at han var blitt hacket. Sjølie jobber til daglig i Ringsaker-Blad og benytter seg av flere e-postkontoer. Takket være de ulike kontoene oppdaget han hackingen i tide.

Ble overrasket

Hackerne hadde kommet seg inn på en av Sveins e-postkontoer. Et uvisst antall mailer hadde blitt sendt til Sjølies venner og bekjente om at han hadde strandet i England og trengte pengehjelp.

- Jeg logget meg inn på en annen mailkonto den dagen og oppdaget at jeg hadde fått en e-post av meg selv. Jeg åpnet meldingen og ble litt overrasket over innholdet. I e-posten stod det at jeg var på ferie i England med familien min og hadde blitt ranet. Videre stod det at jeg hadde behov for penger og trengte 1000 euro. Jeg skjønte fort at jeg hadde blitt hacket, sier Svein.

Informerte venner

Sjølie forteller at han ikke har kontroll over hvor mange som har mottatt svindlermailen, men er glad for at han oppdaget den i tide og fikk informert venner og bekjente.

- Etter å ha lest e-posten skjønte jeg fort at dette var lureri. Det var noen venner og bekjente som hadde stusset på e-posten, men de skjønte at den ikke kom fra meg. Likevel informerte jeg om hackingen på Facebook for å være på den sikre siden, forteller Svein.

Kort etter dukket det opp et lignende eksempel i Glåmdalen.

- Jeg er tydeligvis ikke den første som har opplevd dette her og kommer ikke til å benytte meg av Googlekontoen min mer. Jeg er glad jeg oppdaget hendelsen tidlig og oppfordrer folk til å sjekke e-posten sin jevnlig, sier Sjølie.

Talentløst

61-åringen ønsker ikke å spekulere for mye i hvem som kan ha gjort dette, men mistenker at hackerne er utenlandske. I forhold til folketallet svindles nordmenn for mest i verden.

- Mailen inneholder masse skrivefeil og det vises tydelig at det har blitt brukt et oversettelsesprogram for å forme teksen. I tillegg var det ikke oppgitt kontonummer eller gyldig telefonnummer, men en bekjed om at jeg var å treffe på telefon. Det er nesten litt humoristisk, humrer Svein.

Heldigvis er bankkontoen til Svein uberørt og ingen har foreløpig overført penger.

- Det viktigste for meg er at hackingen ikke får flere konsekvenser og at det ikke har skjedd endringer på kontoen min. Jeg skal prøve å kontakte Google, men dette er ingen stor sak for meg slik som ståa er nå, konkluderer Sjølie.