Nå kan også du redde utrydningstruede dyr

WWFs Min Aksjon er en kampanje der privatpersoner får mulighet til å samle inn penger til et av organisasjonens prosjekter. Slike typer digitale innsamlinger er økende i popularitet, spesielt nå rundt juletider.

Tigeren er et av dyrene du kan hjelpe med Min Aksjon innsamlingsaksjonen. FOTO: Flickr/Doug88888

World Wide Fund for Nature (WWF) har startet en verdensomspennende kampanje for å stoppe ulovlig handel med truede dyrearter. Av den grunn har organisasjonen gjort det mulig for privatpersoner å starte sin egen digitale innsamling, der pengene går til aksjonen Stopp Handelen Som Dreper.

Digitale innsamlinger til veldedige formål er økende i omfang, men kanskje ikke i like stor grad som en skulle tro. Daglig leder i ProFundo, Svein Åge Johanson, sier dette om saken:

– Hvis vi ser på all oppmerksomheten som er rettet mot det digitale, så samsvarer ikke fokuset der med gavene som gis til veldedige formål over nett.

WWFs juleaksjon samler inn penger til neshorn, elefanter og tigre. Disse dyrenes kroppsdeler er mye verdt på markeder i Asia, hvor det omsetter for mer enn 65 milliarder kroner i året. Det gjør handel med truede dyr til verdens femte største organiserte kriminalitet.

Min Aksjon

I år har WWF et ønske om at din og andres julegave skal gå til kampen mot ulovlig handel med dyr. Anna Elizabeth Mohr, WWFs Markeds- og medlemskonsulent, har dette å si om prosjektet;

FornøydAnna Elizabeth Mohr, Markeds- og Medlemskonsulent i WWF, mener at Min Aksjon er en god måte å bidra til å redde utrydningstruede arter. FOTO: WWF/Anna Elizabeth Mohr - Hva går Min Aksjon-prosjektet ut på?                                          

– Det er en digital måte å gå rundt med en bøsse, der hvem som helst kan samle inn penger til en hjertesak. Man går inn på siden, oppretter en egen innsamling der man velger hvilket prosjekt man vil samle inn penger til, man legger ved et bilde og deretter deler man innsamlingen via sosiale medier som facebook og twitter.

– Er det mange som bidrar?

– Det er ganske mange som bidrar, men det skulle gjerne vært flere. Vi opplever ofte en oppgang rundt juletider da folk ønsker seg dette som julegave i stedet for en materiell gave, sier Mohr.                                                                 

 

Glad i å hjelpeAndreas Halse liker å hjelpe WWF gjennom sin innsamling, men kunne fortsatt tenkt seg et nyhetsbrev som kom litt oftere. FOTO: Flickr/Sosialistisk Ungdom - SUAndreas Halse er en av de som har bidratt ved å lage sin egen innsamling.

– Hvorfor startet du innsamlingen?

— Jeg startet innsamlingen for tigre. Det er for få tigre igjen, og de er truet på grunn av blant annet krypskyting og klimaendringer. Jeg synes det er veldig bra at WWF gjør det enkelt å engasjere seg personlig, det er konkret og lett å se hvordan man bidrar.

– Synes du dette er en god gaveidé?

– Jeg har liten tro på gaver. Det er lett å drive veldedighet på vegne av noen andre, men det er bedre om man selv tar initiativ for å hjelpe. Men selvfølgelig, hvis noen vil ønske seg penger til min innsamling i julegave, så er det bare koselig.

Stopp Handelen Som Dreper

668 neshorn ble drept i Sør-Afrika i 2012. Opptil 30 000 elefanter blir drept hvert år på grunn av den store etterspørselen etter elfenben på ulovlige markeder i Asia, og bare 3.200 tigre finnes igjen i det fri.

– Pengene som samles inn til juleaksjonen går til prosjektet Stopp Handelen Som Dreper. Her ligger fokuset på neshorn, tigre og elefanter. Vi har også nylig hatt en utstilling på Tjuvholmen om vårt prosjekt i Namibia, der fokuset er på resultatene vi har oppnådd, sier Anna Elizabeth Mohr.

– Hvordan vet giverne at pengene går til det de skal?

– 90 % av pengene som samles inn går direkte til arbeidet, fortsetter hun.

I tillegg til å støtte viltvokterne som beskytter dyrene, arbeider også WWF med etablering av verneområder der de kan leve på trygg grunn, samt at organisasjonen samarbeider med lokalbefolkningen om bedre viltforvaltning.

– Hvordan vet du at pengene går dit de skal?

– Det er litt vanskelig for enkeltpersoner å følge med på om organisasjonen virkelig holder ord, men jeg stoler på at WWF forvalter pengene slik de sier de gjør., sier Andreas Halse.

Lite oppfølging

Med tanke på resultatene av innsamlingen kan det se ut som om giverne får lite informasjon om prosjektets status. Men det er likevel ikke så vanskelig å få tak i denne informasjonen hvis man har interesse for det.

– Er det noen form for oppfølging? Mulighet for giverne til å følge med på prosessen?

– Alle som vil kan abonnere på våre nyhetsbrev hvor vi forteller om resultatene av arbeidet vi gjør. Nyhetsbrevet dreier seg om vårt arbeid generelt, men dersom en giver vil høre om statusen i et spesifikt prosjekt, er det bare å ta kontakt og spørre, for eksempel hvis man vil vite om situasjonen i enkelte områder, sier Anna Elizabeth Mohr.

Giverne selv kunne derimot kanskje tenkt seg en litt mer grundig oppfølging av deres arbeid.

– Kunne du tenke deg en bedre form for oppfølging av innsamlingen?

–  Det hadde vært fint med et nyhetsbrev med informasjon om status fra tid til annen, avslutter Andreas Halse.