Norske borgere ikke overvåket

Forsvaret sto for overvåkningen av telefonsamtaler, men ikke nordmenns samtaler og utelukkende i utlandet.

Dagbladets opplysninger om amerikanske myndigheters overvåkning av norske borgere, er ikke korrekte, ifølge Forsvaret. Det er de som har overvåket, ikke NSA, og Forsvaret har ikke overvåket norske borgere. Illustrasjonsfoto: Flickr

Journalen omtalte tidligere i dag Dagbladet-avsløringen om at nordmenn skulle ha blitt overvåket av amerikanske myndigheter. Dette er feil, ifølge Forsvaret.

Det kom fram under en pressekonferanse tidligere i formiddag.

Korreksjon

- Dagbladet trykker i dag flere artikler med påstander om at NSA (National Security Agency journ. anm.) har samlet inn trafikkdata om 33 millioner samtaler i Norge. Dette er ikke korrekt, sa generalløytnant Kjell Grandhagen i Forsvarets Etteretningstjeneste (E-tjeneste) under seansen, skriver VG.

Ifølge Grandhagen er det Forsvarets E-tjeneste som har overvåket telefonsamtaler i samme størrelsesorden, men ikke samtaler gjort i Norge. E-tjenesten har ikke overvåket norske borgere, ifølge Grandhagen.

Norge har overvåket

- Det Dagbladet legger frem dreier seg om innhenting av informasjon som er foretatt av den norske etterretningstjenesten, til støtte for norske styrkers operasjoner i utlandet. Dette er informasjon som norsk etterretningstjeneste deler med flere utenlandske samarbeidspartnere, også NSA, sa han videre.

Grandhagen understreket at all overvåkningsvirksomhet Forsvaret har gjort, har hjemmel i norsk lov. På spørsmål om tallmaterialet Dagbladet presenterer, sier generalløytanten:

- Vi kjenner innholdet i dette, og vi kjenner oss meget godt igjen i det trafikkbildet som Dagbladet presenterer.