Snowden-lekkasje: USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

Dokumenter fra varsleren Edward Snowden melder at USA har overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler i en periode på 30 dager.

Norge er et av landene USA overvåker. Det viser nye dokumenter fra varsleren Snowden.

Dagbladet avslører i dag et dokument som forteller at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler over en periode på 30 dager i årsskiftet 2012/2013. Dokumentet heter "Norway - Last 30 days" og viser 33.186.042 registrerte samtaler i Norge i perioden 10.12.12 til 08.01.13.

Det kan ha foregått overvåkning både før og etter denne perioden.

Ikke avlytting

Det som blir registert er telefonnumrene til den som ringer og den som blir oppringt, lengden på samtalene, hvor telefonene befinner seg og serienummer på telefonene. De skal ikke være avlyttet, ifølge VG.

Norge er det sjette landet det har blitt lekket om amerikansk overvåkning i. Det er den europeiske nasjonen med flest registrerte samtaler i forhold til folketallet, skriver Dagbladet.

Uforståelig

- Tallet er veldig høyt. Hvis ti prosent av alle samtaler i Norge blir overvåket kan vi ikke snakke om at dette er målrettet overvåking. Man skal fiske med harpun og ikke med trål. Man skal gå etter de man mistenker, men ikke drive masseovervåking av store grupper. Dette viser at denne overvåkingen ikke er i nærheten av å være målrettet. Det hadde ikke vært lov selv om det var målrettet, det er bare enda mer alvorlig når det har dette omfanget, sier direktør i datatilsynet, Bjørn Erik Thon til Dagbladet.

Han stiller seg helt uforståelig til hvorfor USA har drevet en så omfattende overvåking av nordmenn.

- Jeg kan heller ikke fatte hva amerikanske myndigheter skal med all denne informasjonen. Dette er ute av alle fornuftige proposjoner. Hvem vi ringer, hvor vi er og hvor mye vi snakker med folk ligger i den absolutte private sfæren vår.