Trekker kontroversiell miljøpåstand

Heikki Holmås (SV) har trukket sitt omstridte spørsmål til stortingets spørretime i dag.

Miljøengasjert: Heikki Holmås svarer på spørsmål på natur og ungdoms landsmøte i januar (Foto: Line Lønning, natur og ungdom)

Det har vært en del skriverier i media de siste dagene om Heikki Holmås' spørsmål til spørretimen på stortinget i dag:

Søndagsåpne butikker vil gi økt energiforbruk, økte utslipp fra biltrafikk og økte utslipp fra transport og økte utslipp fra tilvirking av varer, i tillegg til å ha negative virkninger både for produktiviteten og konkurransekraften i næringen, og den reduserer muligheten for familien til å være sammen om søndagen fordi flere må jobbe. Vil statsråden skrinlegge planene om søndagsåpne butikker i lys av klimaforhandlingene, og nylig fremlagt dokumentasjon om dødelige stormer på Filippinene?

Det er særlig måten Holmås vinkler spørsmålet inn på stormene på Fillippinene og økte klimautslipp forbundet med reising til og fra butikken som har vært gjenstand for debatt. Liberalerens Bjørn Magne Solvik, og blogger Torbjørn Sølsnæs er blant de som har stilt seg kritisk til denne koblingen.

Fremmedgjør debatten

Med SV i ryggen ønsker ikke Heikki Holmås søndagsåpne butikker, partiet støtter engasjementet om klimapolitikk, men er ikke enige i koblingen mellom søndagsåpne butikker og klimaendringer

Nestleder i Sosialistisk Ungdom, Anna Tresse, mener slike utspill fra statsråden virker forvirrende, og mer undergravende enn støttende omkring deres meninger om både søndagsåpne butikker og klimaspørsmålet.

– Det finnes mange måter å argumentere mot søndagsåpne butikker på, men dette er nok ikke det viktigste. Jeg tror ikke folk flest helt forstår den koblingen, og da fremmedgjør vi klimaspørsmålet. Vi er opptatt av at folk flest skal få øynene opp for klimaproblemet, og da bør vi bruke andre virkemidler.

Kan ikke kobles direkte

Bjørn Hallvard Samset, forsker i klimaforskningssenteret Cicero, er enig med Tresse. Han mener Holmås er inne på noe når han setter fokus på overforbruk som en kilde til klimaproblemer, men at slutningen til politikeren er tvilsom.

–Tropiske stormer, slik som tyfonen som herjet på Filippinene, kan ikke med sikkerhet relateres til de menneskeskapte klimaendringene. Å i tillegg koble dette til spørsmålet om søndagsåpne butikker, blir enda mer søkt.

Videre stiller han spørsmålstegn ved hvorvidt søndagsåpne butikker i det hele tatt vil øke forbruket og utslippene av farlige klimagasser.

– Økt forbruk fører utvilsomt til klimaproblemer, men hvorvidt søndagsåpne butikker faktisk fører til økt forbruk og ødeleggelse av miljøet er noe helt annet. Rent instinktivt vil jeg nok si at det er vanskelig å forsvare akkurat denne koblingen.

Viktig signaleffekt

Holmås uttalte i aftenposten i dag at han ønsker å videreføre forsvarets tliltak om å innføre kjøttfrie mandager i stortingskantinen, slik at stortinget også viser at de tar sin del av klimadugnaden.

–  Det er ingen tvil om at spising av for mye kjøtt er negativt for klimaet. En stor del av klimautslippene skyldes husdyrhold og kjøttproduksjon, sa Holmås.

Forsker Bjørn Hallvard Samset, mener slike tiltak har større nytte for seg.

– Selv om små tiltak av denne typen i seg selv kanskje ikke har noe særlig effekt på klimaet,  sender det ut en ekstremt god signaleffekt til nordmenn generelt. Ofte brukes det som argument mot å gjøre sitt for å hjelpe klimaet, at politkerne selv ikke giddder å gjør noe som helst.

Samset mener et av de viktigste miljømessige tiltakene som kan gjennomføres her i Norge, er en generell holdningsendring til klimaansvar. Derfor mener han at Holmås ønske om å trekke inn miljøspørsmålet i flere ulike settinger, er viktig. Da må det være tydelige og konkrete tiltak, slik som kjøttfrie mandager, og ikke ukritisk innblanding av miljøspørsmålet der det ikke er relevant.

–  Klimaspørsmålet må alltid være der oppe på dagsordenen under debatter på stortinget. De må sende ut signaler til det norske folk om at dette er viktig, og det må gjøres på en forståelig måte avslutter Hamset.