– Brannen var ikke påsatt

Brannen som herjet Lærdal sentrum i helgen, var ikke påtent. Det sier politioverbetjent Nils Erik Eggen til VG.

Slik så det ut søndag morgen, etter at brannen hadde herjet Lærdal sentrum hele natten. Foto: Hove Media

– Vi har ingen informasjon som kan tyde på at brannen er påsatt, sier Eggen.

Lokalt politi kan fortelle til VG at det ikke har regnet i Lærdal siden før juletider, og at den sterke vinden utvilsomt har bidratt til spredningen av brannen. Men hvordan det hele startet, er fortsatt et mysterium.

Angivelig skal brannen ha startet klokken 22.54 lørdag kveld, ved at et hus i Kyrkjegata i Lærdal sentrum tok fyr. På grunn av sterk vind spredte flammene seg og ødela tilsammen 23 hus. Først søndag kveld kunne brannvesenet melde at de hadde kontroll over flammene.

Omtrent 100 personer trengte behandling på sykehus som følge av brannen.

Kripos koblet inn

Tre etterforskere fra Kripos ble sendt til Lærdal søndag kveld. Ved morgentimene i dag startet arbeidet med å finne årsaken til brannen. Gruppen fra Kripos består av kriminalteknikere og taktiske etterforskere. De regner med å ta seg inn i brannruinene når de er nok avkjølt til at det forsvarlig å gå inn.

– Vi kan ikke gå inn i et område fullt av glør, forklarer Eggen

Vaktleder i Kripos, Mats Mogeland, forteller at de tre etterforskerne er svært erfarne på området.

– De er dyktige mennesker med stor kompetanse og lang erfaring, sier Mogeland til VG.

Han tror det er sannsynlig at etterforskergruppen begynner arbeidet med å kontakte politiet på stedet for å skaffe seg et bilde av situasjonen og legge en plan.

Vanskelig oppgave

Ifølge politioverbetjent Nils Erik Eggen, kan etterforskningen bli svært vanskelig, med tanke på bevisforspillelse.

– Hvis det bare er en eneste stor askehaug, så er det en vanskelig oppgave. Hvis noe av huset står igjen, så kan man finne spor, sier Eggen til VG.

I tillegg til den grundige åstedsundersøkelsen som Kripos-gruppen nå har tatt fatt på, blir den taktiske etterforskningen avgjørende for å finne årsaken til brannen. Den taktiske etterforskningen går blant annet ut på hva folk har observert på ulike steder til ulike tider, i tillegg til værobservasjoner.