En av fem negative til utenlandske kolleger

Nordmenn mer kritiske enn svensker og dansker

Svenskene er mer åpne til arbeidsinnvandring enn nordmenn, viser undersøkelsen. Her fra Stockholm i april 2010 som viser arbeidstakere i jobb. Foto: Flickr, Stockholms Lokaltrafik

En av fem nordmenn er negative til et internasjonalt miljø på arbeidsplassen. Det viser verdens største arbeidsundersøkelse laget av Randstad Workmonitor. Over 20.000 arbeidstakere i 32 land har deltatt i undersøkelsen. Spørsmålene handlet blant annet om jobbsikkerhet og arbeidsmiljø som følge av arbeidsinnvandring, og undersøkelsen er foretatt i privat sektor.

Undersøkelsen viser at svensker og dansker er mer åpne til innvandrere i arbeidssammenheng enn nordmenn. Hele 63 prosent av de spurte i Sverige mener innvandrere har positiv innvirkning på arbeidsmiljøet, mens 60 prosent er positive i Danmark. I Norge opplever derimot bare 47 prosent av arbeidstakerne merverdi av å jobbe med utenlandske arbeidstakere.

– Asia og Latin-Amerika mer positive

–  Spesielt svensker, men også dansker virker mye mer åpne og positive til utenlandske kolleger enn nordmenn. Seks av ti i våre naboland sier at de opplever merverdi av å jobbe med utenlandske kolleger, mens under halvparten av nordmennene opplever det samme, sier administrerende direktør Camilla Grana i Randstad Norge i en pressemelding.

 Videre uttaler hun at land i Asia og Latin-Amerika generelt er mye mer positive til internasjonaliseringen enn sine europeiske kolleger.

– Våre holdninger henger igjen

Camilla GranaCamilla Grana er administrerende direktør i Ranstad Norge. Hun forteller på vegne av undersøkelsen at svensker og dansker er mer åpne for internasjonalt arbeidsmiljø enn nordmenn. Pressebilde: Ranstad NorgeGrana mener at en av grunne til at Norge treffer så dårlig, er på grunn av tradisjonene våre.


–  En forklaring kan være at nordmenn har kortere tradisjoner for et internasjonalt arbeidsmiljø enn mange andre land, som Sverige og Danmark – og at våre holdninger og skepsis fortsatt henger litt igjen, sier Grana.

Norge ikke versting

Selv om Norge kommer dårligst ut i Skandinavia, er situasjonen en annen om man sammenligner med resten av Europa. Tsjekkia er det landet hvor arbeidstakerne er mest kritiske, hvor bare 28 prosent svarer at de opplever merverdi av å jobbe med utenlandske kolleger. Polen skårer nest dårligst med sine 31 prosent.