En av fem negative til utenlandske kolleger
Nordmenn mer kritiske enn svensker og dansker
En av fem nordmenn er negative til et internasjonalt miljø på arbeidsplassen. Det viser verdens største arbeidsundersøkelse laget av Randstad Workmonitor. Over 20.000 arbeidstakere i 32 land har deltatt i undersøkelsen. Spørsmålene handlet blant annet om jobbsikkerhet og arbeidsmiljø som følge av arbeidsinnvandring, og undersøkelsen er foretatt i privat sektor.
Undersøkelsen viser at svensker og dansker er mer åpne til innvandrere i arbeidssammenheng enn nordmenn. Hele 63 prosent av de spurte i Sverige mener innvandrere har positiv innvirkning på arbeidsmiljøet, mens 60 prosent er positive i Danmark. I Norge opplever derimot bare 47 prosent av arbeidstakerne merverdi av å jobbe med utenlandske arbeidstakere.
– Asia og Latin-Amerika mer positive
– Spesielt svensker, men også dansker virker mye mer åpne og positive til utenlandske kolleger enn nordmenn. Seks av ti i våre naboland sier at de opplever merverdi av å jobbe med utenlandske kolleger, mens under halvparten av nordmennene opplever det samme, sier administrerende direktør Camilla Grana i Randstad Norge i en pressemelding.
Videre uttaler hun at land i Asia og Latin-Amerika generelt er mye mer positive til internasjonaliseringen enn sine europeiske kolleger.
– Våre holdninger henger igjen
– En forklaring kan være at nordmenn har kortere tradisjoner for et internasjonalt arbeidsmiljø enn mange andre land, som Sverige og Danmark – og at våre holdninger og skepsis fortsatt henger litt igjen, sier Grana.
Norge ikke versting
Selv om Norge kommer dårligst ut i Skandinavia, er situasjonen en annen om man sammenligner med resten av Europa. Tsjekkia er det landet hvor arbeidstakerne er mest kritiske, hvor bare 28 prosent svarer at de opplever merverdi av å jobbe med utenlandske kolleger. Polen skårer nest dårligst med sine 31 prosent.