Lanserer klamydia-app

Ville du sendt MMS-bilder av ditt kløende underliv til en lege? Datatilsynet er skeptiske.

The Clap-app fra internettlegene bak iDoc24. Knips noen bilder av underlivet, og send det til doktoren. Foto: Skjermdump/Glenn Røsåsen

Usikker på om du har pådratt deg en kjønnsykdom i helgen? Med den nye appen fra internettlegene hos iDoc24 kan du knipse et par bilder av underlivet, hekte ved en beskrivelse av symptomer, og svare på noen enkle spørsmål om allergier og liknende.

I andre enden vil en lege komme tilbake til deg med svar i løpet av 24 timer, lover Alexander Bövre, den svenske legen i spissen for tjenesten.

Appen, som går under navnet STD-Triage, vil være gratis å laste ned, men en slik e-undersøkelse vil koste rundt 2-300 kroner, skriver teknofil.no.

– Stort misbrukerpotensiale

– Vi sparer på bildene og teksten med saksnummer, men ingen personlig informasjon. Bildene kan bli brukt til vår forskning eller til å gjøre tjenesten bedre, men vi selger ingen bilder videre til tredje part, sier Börve til NRK.

Kim Eilertsen, avdelingsdirektør i juridisk avdeling hos Datatilsynet, er skeptisk.

– Full anonymitet kan vanskelig la seg gjøre, da det forutsetter at personen ikke kan spores tilbake til bilde eller annen informasjon som sendes ut i forbindelse med en slik app. Dette er jo også en betalingstjeneste, og da blir dette veldig fort for oss en personopplysning, sier Ellertsen til NRK.no.

Eilertsen lurer på hvordan utviklerne skal sikre at informasjon ikke kommer på avveie.

– Sensitive personopplysninger skal behandles på en sikker måte. Hvis de har klart dette er det et skritt i riktig retning. Men jeg vet ikke om det teknisk er mulig å ikke kunne koble tilbake til avsender. Misbrukspotensialet her er forholdsvis stort, slik jeg ser det, uten at jeg skal være helt negativ. Hvis det er helt anonyme data så er det ikke begrensninger på å ta vare på dem etter personopplysningsloven, sier Ellertsen.

– Unødvendig app

Så om du våkner på søndag morgen og er usikker på om du har fått en kjønnssykdom, så er det opp til deg om du velger å stole på appen eller ikke.

Men det hører også med til historien at Norsk forening for allmenmedisin stiller spørsmål ved pasientenes juridiske sikring i forbindelse med en eventuell feildiagnose. De anbefaler en tur til legen i stedet. Lederen for foreningen, Marit Hermansen, sier til NRK at helsesystemet i Norge er så godt utbygget at det ikke er noen grunn til å erstatte tilbudet med en app.

– Nesten alle er knyttet til en fastlege, som er godt kvalifisert til å ta seg av disse problemstillingene.

 

– Kan de ikke heller bare gå på snapchat, spør en student. Hør intervjuet her: