Protesterer mot menneskerettighetsbrudd Nasjonalt fakkeltog mot Sotsji
Amnesty inviterer innbyggerne i fire norske byer til å markere motstand mot det russiske regimet.
Det er 10 dager igjen til OL braker løs i Sotsji, men det russiske regimets menneskerettighetsbrudd står stødig tross internasjonalt press og kritikk. I støtte med Russerne som systematisk knebles av de nye lovene - og for å opplyse om vinterlekenes bakside - inviteres Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø til å gå i fakkeltog mot de nye russiske lovene.
– Putin bruker OL for å få Russlands fasade til å glitre, men i år er det umulig å skjule at medaljens bakside stadig blir mer grumset til av menneskerettighetsbrudd, sier Tanja Clifford, regionleder Amnesty International Norge Region Vest. I en telefonsamtale utdyper hun at Amnesty International gjør den samme jobben i mange forskjellige land de følgende dagene og frem til OL.
Tanja CliffordTanja Clifford, Amnesty International Norge (Foto: Amnesty International Norge) Alternativ åpningsseremoni for alle
I Putins Russland bidrar flere nye lover til undergraving av grunnleggende menneskerettigheter som retten til ytringsfrihet, forsamlingsfrihet, organisasjonsfrihet og retten til beskyttelse fra diskriminering. Vinterlekene er med det: ikke for alle.
"Sivilsamfunnet i Russland blir systematisk diskriminert, begrenset, og opplever usikkerhet i en stadig vanskeligere hverdag", heter det i Facebook-arrangementet for Oslo-fakkeltoget som går i ettermiddag.
– Flere må forstå at det pågår en massiv knebling av ytringsfriheten i Russland, og vi gjør dette både i solidaritet og for å opplyse, utdyper Tanja Clifford.
Som en selvfølge er alle, uavhengig av bakgrunn, invitert til å gå for ytringsfrihet i Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø fra kl. 17:00 i ettermiddag. I Oslo står Sigrid Bonde Tusvik som konfransier og Sunniva Ørstavik, Hans Olav Lahlum, Bjørnar Moxnes og Stine Brun Kjeldås vil gå som første vogn i fakkeltoget.
Nasjonal markering i OL-stil
I fire av de største byene i Norge arrangeres markeringer for ytringsfrihet. Ved å gå i fakkeltog gjennom kjente byområder håper de å vekke oppmerksomhet.
Vil det gi noen effekt?
– Vi rapporterer vår solidaritet til Amnesty i Moskva, hvor vi også har kontakt med flere som har blitt utsatt for Putins trusselmetoder. Trakasserte som fengslede. I de mindre byene vil informasjon som alltid bli filtrert, men det er viktig at vi viser vår støtte til alle som opplever systematisk vold, sier Tanja Clifford.
"I ekte OL-ånd oppfordres alle bergensere til å stille i skianorakk, topplue og fargeglade vinterantrekk. Deltakerne skal tenne 500 fakler og gå i Bergens mest fargesprakende fakkelparade rundt Lille Lungegårdsvann" står det i en invitasjon fra Amnesty International, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Norsk Folkehjelp, Skeiv Ungdom og Raftostiftelsen, som arrangerer den alternative åpninsseremonien i Bergen.
Viser mangfold
I alle byer vil flere talspersoner fra større organisasjoner og politiske partier stille opp for å tale solidaritetshilsner. Deriblant Regionleder Vest fra Amnesty International, Erlend Horn fra Venstre, Åsne Hagen fra Rødt, Marte Mjøs Pedersen fra Arbeiderpartiet og flere fra Raftostiftelsen, LLH og så videre.
– Det er en alternativ OL-innmarsj, og vi ønsker å vise mangfoldet med fargerike klær, men også fordi at skidressene ellers er fargerike. Vi har allerede over 12 apeller før toget går, avslutter Clifford.
Amnesty oppfordrer til å bruke hashtaggene #IngenFrihetIngenFest, #NoFreedomNoParty og #Sochi2014 ved i bildedelingstjenestene.