Statsråder trukket for mye i pensjon

Statsministerens kontor vil ikke kommentere hvor mye penger statrådene har blitt trukket feil.

Penger: Samtlige statsråder inkludert stat - og utenriksministeren ble trukket mer enn to prosent i pensjon på grunn av en feil i lønnssystemet i to år, fra 2012 til 2013. Foto: Illustrasjon

Statsråder, inkludert stats- og utrenriksministeren, ble i perioden 1. januar til 2012 til 30. november 2013 trukket for mye i pensjon på grunn av en systemfeil, ifølge Statsministerens kontor. Det kommer fram i et dokument som Journalen har fått tilgang til.

Feilen skjedde på grunn av en endring i regelverket fra 1. januar 2012. Endringen handlet om at pensjonstrekket skulle stoppe på 12 G (grunnbeløpet i folketrygden), men det gjorde den altså ikke.

- Hvorfor la dere ikke merke til endringen i regelverket?

- Det var på grunn av en endring i regelverket, men utover det ønsker jeg ikke å kommentere, sier en ansatt i kommunikasjonsavdelingen ved Statsministerens kontor. 

I utgangspunktet skal statlige ansatte bli automatisk trukket 2 prosent av bruttolønna, men statsrådene ble trukket mer enn det.

- Hvor mye penger har statsrådene blitt trukket utover de to pensjonsprosentene?

- Det ønsker jeg ikke å  kommentere, sier hun.

Verken Statsministerens kontor eller Departementens sikkerhets- og serviceorganisasjon har klart å fange opp feilen. Det ble oppdaget i forbindelse med at departementene gikk over til nytt lønnssystem i slutten av 2013, og det oppstod differanser i pensjonstrekket. I desember 2013 fikk statsrådene tilbakebetalt pensjonen fra de to årene de ble trukket for mye.

- Har statsrådene fått renter for pengene de har blitt trukket for?

- Det vet jeg ikke og det ønsker jeg ikke å si noe mer om.