Vil finne ut om gravide utsettes for vold

Helsedirektoratet foreslår standardspørsmål om vold og seksuelt misbruk til alle gravide på kontroll. Legeforeningen er kritisk til forslaget, mens nybakte foreldre er enige med Helsedirektoratet.

Afomia, 13 måneder. (Foto: Kjersti Hegna)

Utenfor en av Sagene bydels åpne barnehager, Vannvokterboligen Familiehus, står to blå barnevogner. Om ti minutter åpner huset dørene for ukas første "Lilleåpent". Et gratis barnehagetilbud for barn mellom null og halvannet år.

– Jeg tror vi er alt for forsiktige og redde for å tråkke noen på tærne i vår tilnærming til kvinnene, når det kommer til temaet overgrep og vold mot gravide, sier førskolelærer og omsorgsarbeider Anita Lilleengen, en av tre ansatte ved Vannvokterboligen familiehus.

Damene som jobber i Vannvokterboligen snakket senest om temaet dagen før, på et samarbeidsmøte med jordmortjenesten i bydelen. Og de er ikke de eneste som snakker om vold og seksuelle overgrep overfor gravide kvinner om dagen. Helsedirektoratet vil nå finne ut hvor mange gravide det gjelder.

Samme spørsmål til alle

Som en del av arbeidet med å revidere de offentlige rettningslinjene for svangerskapsomsorgen, har Helsedirektoratet foreslått en masseundersøkelse av gravide kvinner. Meningen er å kartlegge vold og seksuelt misbruk. Det skal bli obligatorisk for fastlege og jordmor å spørre om vold og misbruk når gravide kvinner er til kontroll.

Nå har Helsedirektoratet satt sammen en arbeidsgruppe  med landets største helseorganisasjoner. De skal vurdere Helsedirektoratets forslag. Den Norske Legeforening og Jordmorforeningen sitter i arbeidsgruppen. Mottakelsen derfra har så langt vært lite positiv.

Tillit er viktig

Theodor på elleve måneder vrir seg på mammas fang. Han vil ned på gulvet og leke med de andre babyene på "Lilleåpent". Mamma Annika Tomala har vært tilbake på jobb i noen uker, men er nå ute i ulønnet  svangerskapspermisjon. Theodor har derfor ikke vært på "Lilleåpent" på en stund, og er ekstra ivrig. Annika og Theodor TamalaAnnika og Theodor Tamala

– Bæ-blæ, gurgler han, mens han står og holder seg fast i stolen Annika Tomala sitter på.

Elleve foreldre med babyer fyller de to små rommene i annen etasje av det gamle murhuset. Den åpne barnehagen har vært åpen i et kvarter. Mellom tålmodige fedre, tre småstressa ansatte og siklende småbarn ligger psykedelisk fargerike babyleiker og madrasser på golvet.

– Jeg visste ikke at vold og overgrep mot gravide var så utbredt, jeg, sier Annika Tomala.

Hun tror rutinespørsmål fra helsemyndighetene kan være et godt redskap for å avdekke vol og misbruk mot gravide kvinner. Selv ville hun ikke reagert negativt på slike spørsmål.

– Jeg tror det kan være en fin del av oppfølgingen i svangerskapet. Spørsmålene vil sikkert oppfattes på lik linje med andre personlige spørsmål man allerede stilles ved kontrollene. Det viktige er at den gravide har et tillitsforhold til legen eller jordmora, sier hun.

Legeforeningen ikke med på laget

Den Norske Legeforeningen er uenig med både foreldrene på "Lilleåpent" og Helsedirektoratet. I et brev til flere viktige helseorganisasjoner datert 8. januar i år, argumenterer Legeforeningen mot en masseundersøkelse, såkalt screening slik Helsedirektoratet foreslår.

I brevet fra Legeforeningen heter det  en ".... studie fra 2013 konkluderer med at det ikke er nok bevis for at screening har den ønskede effekt og at dokumentasjonen er ikke god nok til å forsvare innføring av universell screening ...".

De henviser til en rykende fersk undersøkelse fra Storbritannia og WHOs anbefalinger, som begge konkluderer med at screeninger ikke er tilrådelig til formålet.

Se femteårs medisinstudent Alexandra Johnsson ved UiO, fortelle om farene ved vold mot gravide kvinner.

Bør konsentrere seg om risikogrupper

Legeforeningen anbefaler det de kaller en case-basert tilnærming til problemet, hvor en henvender seg rett til risikogrupper og kvinner en har direkte mistanke om at blir utsatt for vold og overgrep under graviditeten.

– Vi venter med å uttale oss til etter at dette har vært oppe til høring, sier Erlend Tidemann i Helsedirektoratet til Journalen.

Resultatet av høringen skal være klart i løpet av mars i år.

Fornuftig

Pappa Torkild Brekke har plassert seg på gulvmadrassen. Sønnen Jacob på elleve måneder åler seg rundt. Over og under farens bein.

Brekke synes Helsesirektorartets forslag høres fornuftig ut.

– Da blir det ikke helt "hvorfor akkurat meg", og mer en naturlig del av den generelle oppfølgingen av gravide kvinner, sier han.Torkil og Jacob Brekke (t.v) og Stefan og Astrid Fobergskog (t.h)Torkil og Jacob Brekke (t.v) og Stefan og Astrid Fobergskog (t.h)Åpen barnehage: Lilleåpent på Bjølsen i OsloÅpen barnehage: Lilleåpent på Bjølsen i Oslo

 

Ute i kulda har det dukket opp mange barnevogner. Der det stod to blå vogner, står det nå både tre- og firhjulinger i forskjellige farger og fasonger. På ytterdøra til Vannvokterboligen henger nå en krittavle med påskriften "Beklager fullt!".

En kvinne dytter barnevogna si foran seg, og ut av parkeringsplassen. De to var det ikke plass til på "Lilleåpent" i dag.

Hør saken her.