Vil gjøre læreryrket til en åtte- til fire-jobb

Ordinær arbeidstid for de fleste yrker i Norge er 37,5 timer i uka. Lærere jobber 43 timer i uka, og tar ut avspasseringen sin i skoleferiene. Dette vil Kommunenes organisasjon ha en slutt på.

Illustrasjonbilde.

Siden lærere har et såkalt komprimert arbeidsår, altså at de jobber lengre dager enn folk flest og ikke har mulighet til å få overtidsbetalt eller avspassere utenom skoleferiene, har de også mer ferie. Deler av skoleferien er altså avspassering for overtidsarbeid, og ikke ferie.

Kommunenes organisasjon, KS foreslår at lærernes arbeisår uvides til 45 uker, slik at de får kortere ferie. Tiden elevene har ferie, og hvor lærerne er på jobb, ønsker KS at skal brukes til etterutdanning og forefallende arbeid. Slik kan fravær for dette unngås i skoletiden, hevder de. I følge VG begrunnes dette i at tiden en lærer disponerer til for- og etterarbeid er lik, uavhengig av elevmassen.

I følge Utdanningsforbundet henger ikke et forlenget arbeidsår for lærere sammen med et uforandret skoleår for elevene. De mener lærerne først og fremst skal være tilstede for elevene mens de faktisk er på skolen, og at tiden til forberedelser, dokumentasjon og veiledning blir knapp dersom lærerne ikke kan jobbe utover vanlig arbeidstid.

Fredag 24. januar fortsetter forhandlingene. Dersom partene ikke kommer til enighet, kan uenighetene mellom KS og Utdanningsforbundet kan føre til lærerstreik skriver Klassekampen.