Vil kvitte seg med eiendom for 24 milliarder

Statseide Entra Eiendom ga i forfjor 137 millioner kroner i statskassa. Nå skal det privatiseres. Nestleder i LO er svært kritisk.

Entra Eiendom sørget i 2012 for 137 millioner kroner i utbytte til staten, ifølge Entra. Nå blir aksjene solgt, i tråd med den blå regjeringens plan for omorganisering av statlig eierskap. Dagens eier av selskapet - Nærings- og fiskeridepartementet - skriver blant annet på deres nettsider at staten skal redusere sitt eierskap i alle selskaper der det ikke er naturlig at staten er langsiktig eier. Entra eiendom - med verdier for over 24 millarder kroner - er neste selskap ut.

Kritisk til å selge alt

Nestleder i Landsorganisasjonen i Norge (LO), Hans Christian Gabrielsen, er svært kritisk til salget. Han påpeker blant annet at flere offentlige praktbygg, som for eksempel Nasjonalbiblioteket, ikke lenger vil være statlig eid, men være eid av private aktører. Dette mener han er problematisk.

- Den eneste effekten av dette er en overføring av verdier og framtidig avkastning fra fellesskapet til private hender, sier Gabrielsen til NTB.

Fornøyd med avgjørelsen

Entra eiendom er et selskap som driver med næringseiendommer og kontorbygg.  De eier til sammen rundt 115 bygninger. Den rødgrønne regjeringen diskuterte om man skulle ta disse bygningene ut av selskapet, før man solgte aksjene. Det ville ført til at bygningene forble statlig eid, mens selskapet ble solgt. Det har den blå regjeringa valgt å ikke gjøre, og selskapets aksjer selges uten at bygningene ble tatt ut. 

Næringsminister Monica Mæland (H) sier i en pressemelding på på departementets nettsider følgende:

- Vi er godt fornøyd med at dette spørsmålet nå er avklart og at vi som eier av selskapet nå kan sette i gang privatisering.