Politiet ba om flyforbud over brannstedet Vil lage lovverk på droner

Luftfartstilsynet vil ta hensyn til hendelsen i Lærdal når de lager ny dronelov.

Illustrasjonsbilde av drone. Foto: windytan/Flickr.com - Creative Commons

Det er fortsatt uklart om det faktisk var droner i luften da brannhelikopterne ankom Lærdalsøyri søndag morgen. Ifølge VG.no ba politiet i Lærdal uansett fotografer med droner holde seg unna brannområdene, slik at helikopterne kunne gjøre jobben sin.

VG.no publiserte tidligere på dagen video fra luften over brannområdet. De påpeker dog at opptakene ble gjort før flyforbudet.

I følge Nils Erik Eggen, politioverbetjent og presseansvarlig ved Sogn og Fjordane politidistrikt, har ikke  politiet anmeldt noen for bruk av droner mens brannen herjet over Lærdal.

- Vi har ikke anmeldt noen for bruk av droner, og heller ikke fått inn rapporter om brudd på flyforbudet, sier Eggen til Journalen.

Han har ennå ikke full oversikt over hvor mange droner som skal ha befunnet seg i luftrommet over Lærdal.

Han forteller at politiet ba om flyforbud etter ønske fra redningspersonalet i helikoptrene som jobbet på ulykkesstedet.

- De oppfattet dronene som en potensiell risiko, sier Eggen, og legger til at flyforbudet ble opphevet i morgentimene mandag.

Finnes ikke regelverk

Per i dag finnes det ikke noe eget regelverk som regulerer bruk av droner, utover luftfartsloven, skriver NRK Beta som i en artikkel har tatt for seg dagens regelverk. Til hobbybruk er det i utgangspunktet ingen begrensninger, men skal man ta opp video eller bilder må man ha tillatelse fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

- Det skal mye til for at vi skal inn med sanksjoner her, dersom det er slik at noen har gjort ulovlige opptak under brannen i Lærdal. Nødrettsprinsippet er viktigere enn hensynet til loven som vi forvalter, forteller informasjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kjetil Berg Veire til Journalen.

Luftfartstilsynet har siden 2006 jobbet med nytt lovverk som konkrekt skal omfatte bruk av droner.

- Vi regner med å sende lovforslaget på høring i løpet av våren, og da vil hendelsen i Lærdal være en del av helhetlig vurdering av bruk av droner, sier Marit Kvarum, senior kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet.

Politioverbetjent Eggen forteller at problemstillingen knyttet til bruk av droner over skadested er relativt ny for politiet.

- Det er et forholdsvis nytt fenomen som kan skape komplikasjoner. Vi skal ha en gjennomgang av ulykken, hvor dronebruk sannsynligvis vil bli omtalt, men det er fortsatt for tidlig å si noe om hva slags følger det vil få, sier Eggen.

Fristende med dronebruk

Redaksjonssjef for foto og video i nyhetsbyrået NTB Scanpix, Jon Eeg, forteller til Journalen at de verken har kjøpt eller mottatt forespørsel om å kjøpe videoklipp filmet med drone over Lærdal.

- Det er åpenbart fristende å bruke droner til filming i en slik sammenheng, men på et skadested vil det være fare for at dronen kommer i konflikt med redningsarbeidet, sier Eeg.

Han understreker at nyhetsbyrået er oppmerksom på problemstillingen knyttet til droner.

- Hvis vi skulle kjøpe sånt materiale av en frilanser, ville jeg nok stilt noen ekstra spørsmål rundt hvordan dette ble innhenta. Vi er veldig beviste på denne problemstillingen, sier Eeg.