Giftcocktail skader neste generasjon

For femti-seksti år siden hadde vi ikke mer giftstoffer i kroppen enn at vi kunne telle de på en hånd. Nå går vi rundt med flere hundre giftstoffer i kroppen hele tiden.

Illustrasjonsfoto Foto: Konstantin Lazorkin / Flickr

I en artikkel på Forbrukerrådets nettsider kommer det frem at nordmenn er giftigst i verden. Ikke fordi vi slipper ut miljøgasser, men fordi vi har flere hundre giftstoffer i kroppen.

Giftcocktail

Forskeren ved Framsenteret mener at vi hver dag utsettes for en cocktail av fremmede stoffer. De skriver i en artikkel på sine hjemmesider at det finnes miljøgifter rundt oss hele tiden. I alt fra kosmetikken du bruker, innpakningspapiret rundt maten, i klærne og skoene du bruker. Det er også i malingen på veggen, i barnas leker og luften vi puster inn. De presiserer at stoffene ikke nødvendigvis er farlige hver for seg, men at de sammen kan gi konsekvenser.

Reproduksjon

Seniorforsker Torkjel Sandanger, ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) forklarer i artikkelen at noen av de moderne kjemikaliene kan påvirke sædkvalitet og fertilitet.

– Vi kan ikke utelukke at våre oldebarn kan få skader av de giftstoffene som er i våre kropper, sier han.

Sandanger mener spesielt gravide og småbarnforeldre bør være ekstra oppmerksomme.

– Det er vitkig å være føre var. Vi blir eksponert for mye og summen av påvirkinger kan gi uheldige effekter, som ikke for oss så kanskje for våre etterkommere.

I en rapport fra World Health Organization har de sett på hvordan kroppens hormonproduksjon blir påvirket av kjemikalier. De ser blant annet at opp mot 40 prosent av unge menn i noen land har lav sædkvalitet, sjangsen for kreft har økt de siste 40 - 50 årene og økt sjangsen for prematur fødsel.