Et verdig liv

Brukerstyrt personlig assistanse, BPA, åpner for at mennesker med nedsatt funksjonsevne får større kontroll over sin egen hverdag. Men kommunen bestemmer til syvende og sist.

Noen ganger er det fint med litt hjelp. Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Se for deg et liv der du må stå opp til faste tider, og ha innetid før kl 24 hver kveld. Middagen serveres i finstua, og det er opp til personalet å avgjøre om tilbehøret blir potet eller ris denne dagen. Livet i en kommunal bolig er totalt ulikt et liv i ditt eget hjem. Bor du i riktig kommune kan du benytte deg av tilbudet Brukerstyrt Personlig Assistanse, også kalt BPA.

Med en personlig assistent kan du velge om du vil besøke kameraten din mandag morgen kl 08. Du som arbeidsleder kan bestemme at assistenten din skal komme kl 06 i stedet for kl 08, som han ellers pleier. På fredag ettermiddag ønsker du å dra på konsert, og du får da den hjelpen du trenger for å komme deg dit. Med BPA kan man få bistand til stell, pleie, måltider, fritidsaktiviteter og andre gjøremål. Men ønsker man denne tjenesten, må man søke kommunen, og det er her problemet oppstår.

Opp til kommunen hva som er best for den enkelte

– Jeg mener at det er kommunene som må gjøre en vurdering av hva slags tilbud som er best, sa tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i dokumentaren "Brevet til Jens" på TV 2.

Kommunene skal altså avgjøre hva som er best for den enkelte. I år 2000 kom BPA inn i loven om sosiale tjenester. Kommunene har plikt til å tilby BPA, men velger selv hva slags BPA-ordning de vil tilby. Vurderingen om den enkelte innbygger skal få assistansen organisert som BPA eller ikke er det dermed kommunen som foretar.

Variasjoner i kommunenes håndtering av BPA

En rapport fra 2010 om variasjoner i kommunnenes håndtering av ordningen med BPA, viser at ordningen er organisert ulikt rundt om i landet. Rapporten er basert på en undersøkelse blant landets 430 kommuner.

BPA er en suksess, men tilbudet varierer fra sted til sted. I følge rapporten bør dette gjøres noe med. For de fleste kommunene er enige om at BPA gir fleksibilitet i hverdagen, og at det gir bedre individuell tilpasning for den enkelte. Dessverre viser erfaringer fra kommuner der BPA søknader har blitt avslått at brukerens synspunkter ikke alltid vektlegges.

BPA gir funksjonshemmede en mulighet til å leve som alle andre. For mange er BPA avgjørende for å kunne ta en utdannelse, få en kjæreste og leve et liv slik man helst ønsker. BPA må rettighetsfestes som en individuell rett, med fritt valg av arbeidsgiver. I fremtiden må det i tillegg legges mer statlige føringer for innholdet i BPA. Dagens ordning er for dårlig.