Kommuner kan forby tigging

I et nytt lovforslag åpner justis- og beredskapsdepartementet for at kommuner selv kan ha muligheten til å forby tigging. Hvis lovendringen blir gjennomført vil flere miste sin hovedinntekt.

De fleste har et forhold til tigging, og man møter tiggere daglig i Oslo. Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Justis- og beredskapsdepartementet har kommet med et forslag om å endre politilovens paragraf 14, slik at kommunene nå kan forby tigging. Begrunnelsen for dette er at kommunene ikke har gode nok midler til å forebygge kriminalitet, sikre ro og orden og trygge innbyggerne.

Må finne andre inntektskilder

Mennesker som lever av tigging oppholder seg ofte på folksomme, offentlige steder og ber tilfeldige personer om penger for å tjene til livets opphold. Hvis tigging blir forbudt vil disse personene måtte finne andre inntektskilder. Det er delte meninger om dette lovforslaget, og flere Journalen snakket med mente at et forbud mot tigging kan føre til økt kriminalitet, i form av flere ran og tyverier.

Tidligere har justiskomiteen forklart at det er utfordringer knyttet til økningen i antall personer som tigger. Rus, psykiske problemer, nød og fattigdom kan være årsaker til at folk velger denne inntektskilden.

– Det er ikke så hyggelig for alle å bli spurt om penger. At folk går med kopper er ikke særlig sjarmerende, sier en av de forbipasserende Journalen intervjuet.

Nød og fattigdom

Ifølge justiskomiteen er tigging et sosialt problem, og understreker at menneskene trenger hjelp. Videre mener justiskomiteen at fattigdomsproblemene i Europa må løses gjennom nasjonale tiltak og internasjonalt samarbeid.

Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) har forsket på bakgrunnen og livssituasjonen til utlendinger som tigger i Norge. Ifølge dem er det vanskelig å få kunnskap om den interne organiseringen av gatearbeidere i Norge. Tiggerne har gjerne lite med hverandre å gjøre, og er som hovedregel selvstendig næringsdrivende familier.

Regjeringen vil forby tigging by agnes.fasting