Mindre konkurranse i smale yrker
I det siste har det vært en rekordetablering av enkeltpersonforetak. Dukkemakeren Marthe Brandt er selvstendig næringsdrivende og har bevist at det er bra å være en av de få i sitt yrke.
I første etasje på Riksteatret holder håndverkerne til, deriblant dukkemakeren Marthe Brandt. Med raske håndbevegelser fører hum limet på, og den bustete parykken festes med nåler. Sollyset treffer midt i dukkens panne, der lynarret indikerer en kjent karakter. Som prikken over i-en setter hun de store, runde brillene på dukkens nese og tar et steg tilbake for å betrakte arbeidet sitt.
– Det aller viktigste er å ikke lage en kopi, men samtidig må det jo ligne, forteller Brandt.
Enkeltpersonforetak vokser
Nylig meldte Brønnøysundregistrene at enkeltpersonforetaket er den mest populære organisasjonsformen blant mange nyetablerte. SSB kan ikke si hvor stor økningen har vært i de spesielle nisjeyrkene, men i 2013 ble det registrert til sammen 34 276 nye enkeltpersonforetak i Enhetsregisteret, nesten 2000 flere enn i 2012.
Ettertraktet på arbeidsmarkedet
Å være dukkemaker er et svært uvanlig yrke i dagens samfunn. Det er få utdanningsmuligheter i verden og selve markedet er smalt. De fleste dukkemakere i Norge er selvlærte, der ti av disse regnes som profesjonelle. Av denne grunn er det ofte lettere å få seg jobb som selvstendig næringsdrivende innen dette nisjeområdet i forhold til mange andre.
– Det er alltid jobb å få som dukkemaker. Med tanke på at vi er så få som vi er, kjenner alle hverandre. Teatrene, filmselskapene, museene vet også hvem vi er. I tillegg gir vi ofte jobber til hverandre, for eksempel hvis vi ikke har tid til å gjøre oppdraget selv. En dukke som lages kan koste alt mellom 5000 til 30 000 kroner, forteller Brandt.
Frilanser hele livet
Jobben på Riksteateret er midlertidig som alle hennes andre jobber: Brandt har alltid vært en selvstendig næringsdrivende. Enkeltpersonforetaket har hun holdt i drift i 14 år.
– Jeg har alltid vært en frilanser, selv om det kan være skummelt å jobbe i enkeltpersonforetak der økonomien er uforutsigbar. Det aller beste med denne organisasjonsformen er at man kan bestemme disponeringen av tiden selv, noe som er utrolig fleksibelt. Jeg kan velge å jobbe intenst i tre måneder og ha fri i tre måneder uten at det har noe å si på økonomien, sier Marthe Brandt.
Likevel nevner hun at det var vanskelig økonomisk i starten av karrieren som dukkemaker. I begynnelsen var hun nødt til å ta andre jobber ved siden av for å få økonomien til å gå rundt. Men tålmodighet, selvstendighet, selvopplæring og talent har vist at unike og annerledes yrker kan bli mer ettertraktet enn mange av dagens ”trygge” karriereveier.
Hør Marthe Brandt fortelle om dukkemakeryrket: