Nasjonal satsing på innvandrerbedrifter

Alle landets kommuner skal nå lære hvordan de skal oppmuntre innvandrergründere.

Forrige uke var det kick off for samarbeidet mellom Innovasjon Norge og Norsk Senter for Flerkulturell Verdiskapning. Utover våren skal de, sammen med Shabana Rehman, holde kurs for førstelinjetjenestene i landets kommuner.

– Det er ofte den første døra du møter når du har en forretningside. Nå skal kommunene lære hvordan de skal møte etablerere med innvandringsbakgrunn, sier seniorrådgiver og prosjektleder i Innovasjon Norge, Liv Jorunn Kristiansen.

Hun poengterer at kommuner i Norge er svært forskjellige. Derfor er det ikke sikkert alle kan tilby egne etablererkurs.

– Men den kompetansen Zahra har opparbeidet seg må deles med de som jobber med innovasjon i hele landet, sier Kristiansen.

Modell til inspirasjon

Norsk Senter for Flerkulturell Verdiskapning i Drammen har i åtte år tilbudt gratiskurs i etablering av bedrifter for innvandrere. Det er deres modell som nå skal inspirere kommuner over hele landet.

– Gjennom årene har vi sett at disse kursene gir resultater, sier leder ved NSFV, Zahra Moini.

Nærmere 40 prosent av kursdeltakerne etablerer bedrifter samme år som de har deltatt på kursene. Den nasjonale satsingen på etablering blant innvandrere er et ledd i regjeringens handlingsplan "Vi trenger innvandrernes kompetanse".

Må kunne norsk

Oslo kommune har tilbudt etablererkurs i regi av næringsetaten - da på blant annet farsi, arabisk og polsk. Moini har på sin side liten tro på å holde opplæringen på andre språk enn norsk.

– Begrunnelsen er at de som skal etablere bedrifter i Norge må forstå språket. Vi vil unngå at nye gründere misforstår eller blir lurt på det norske markedet, forklarer Moini.

Mange innvandrere etablerer

Tall fra SSB viser at en av fem som starter nye bedrifter i Norge har innvandrerbakgrunn. Det overrasker ikke Moini.

– Det er flere grunner til det. Mange innvandrere kommer fra kulturer hvor det å etablere en bedrift er synonymt med lykke, sier Moini.

Videre forteller hun at familiebedrifter blir ansett som en investering i barns fremtid.

EtablererkursKursholder Zahra Moini kan vise til gode resultater etter etablererkursene hun har hold i Drammen.

 

 

 

 

 

 

Bakgrunn fra arbeidsmarkedet

Rundt 65 prosent av de som deltar på etablererkursene har vært på arbeidsmarkedet tidligere.

– Dessverre ser vi at mange som kommer til Norge ikke får jobber som er i henhold til den kompetansen de har med seg fra hjemlandet, sier Moini.

Hun forteller at det blant kursdeltakerne finnes tannleger og overleger som må etablere bedrifter for å komme inn i det norske arbeidslivet.

Kursdeltaker Farhad Tabrizi mener en nasjonal satsing på innovasjon blant innvandrere er et viktig tiltak for integrering.

–Dette kurset er akkurat det vi som ikke er etnisk norske trenger, for å gå i riktig retning når vi skal starte en bedrift, sier Tabrizi.