Rekordtidlig pollenspredning i Sør-Norge

Allerede i starten av februar kunne pollenallergikere kjenne det klø i nesa.

Det klør i nesa til pollenallergikere i Oslo på grunn av en tidlig grønn vår i hovedstaden. Illustrasjonsfoto. Foto: Elisabeth Bergskaug

Or og hassel er blant de plantene som blomstrer tidligst og sprer pollen. Blomstringen avhenger av temperatur. I år har de vært en plage for pollenallergikere i Oslo helt siden 17.februar. Det er to måneder tidligere blomstring enn i fjor.

- Or og hassel starter å blomstre når det blir varmt i været. Med den varme våren vi har hatt, har de fått blomstre uavbrutt og er snart ferdigblomstret, sier Rose Lyngra, seniorrådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

I fjor begynte pollenspredningen først i midten av april. I år vil pollensesongen vare helt fra februar til midten av august. Det er ikke dermed sagt at det blir mer blomstring, den vil bare foregå over en lengre tidsperiode. Per dags dato er hele 900 000 nordmenn allergisk mot en eller flere plantearter som sprer pollen. En lengre spredningsperiode vil være spesielt plagsomt for dem som sliter med allergi mot flere typer pollen.

Pollen kommer tidligere og tidligere

- Vi ser at blomstringen av de tidlige artene, som or og hassel, kommer tidligere og tidligere på grunn av klimaendringer og varmere vær, men det er fortsatt store variasjoner fra år til år. Det forteller pollenanalytiker i Astma- og Allergiforbundet, Trond Einar Brobakk.

Han sier til Journalen at det har forekommet tidlig blomstring av or og hassel i tidligere år, men at årets blomstring er noe av det tidligste som har blitt målt. I Sogn- og Fjordane, Møre- og Romsdal og i Trøndelag ble det målt spredning av or- og hasselpollen så tidlig som 7.februar.

FerdigblomstretHassel og or har plaget allergikerne siden februar. I fjor på dette tidspunktet hadde ikke begynt å blomstre enda. Foto: Elisabeth Bergskaug

 

 

 

 

 

 

Pass deg for gåsungene

- Snart kommer også salixpollen. Hvis du er ute og går på østlandet, så ser du at disse gåseungene allerede er helt ute, forteller Rose Lyngra.

Salix er fellesbetegnelse på selje, pil og vier, og inkluderer de myke knoppene vi kaller for gåsunger eller kattelabber. Pollenet er klebrig og spres lite effektivt med vinden. Vanligvis overlapper det noe med bjørkepollensesongen. Ved kontakt med salix får ca. en av fem bjørkepollenallergikere symptomer. Siden salix blomstrer to til tre uker før bjørk, er det mange pollenallergikere som tror de reagerer på tidlig bjørkepollenspredning.

GåsungeSalix har blomstet så tidlig i Oslo at denne tidligere gåsungen har sprunget ut og blitt til en grønn knopp. Foto: Elisabeth Bergskaug

 

 

 

 

 

 

Ta vare på nesa di

Rose Lyngra i Astma- og allergiforbundet oppfordrer pollenallergikere til å bruke øyedråper og nesespray flittig når det klør i øyne og nese. I tillegg henviser hun til gode råd som finnes på på pollenvarsling.no. Vi gir deg en oppsummering her:

- Følg med på pollenvarslingen daglig.
- Ta medisin etter legens anvisninger og start i tide, gjerne en uke før forventet pollenspredning.
- Start medisinering før symptomene blir for sterke.
- Ta medisinene regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.
- Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske anstrengelser.
- Vask ansikt og hender når du har vært ute i høysesong.
- Skyll hår og skift putevar før leggetid.
- Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. Luft kveldstid eller natt, men med måte - det slipper altid pollen inn.

 

Journalen spurte folket om hva de gjør når allergien står på som verst:

Tips og råd mot pollenallergi by Elisabeth Bergskaug