Sikker på Støre

Hvis Jens Stoltenberg blir generalsekretær i NATO, er det nesten ikke tvil hvem som blir ny Ap-leder, sier valgforsker.

Sikker: Velgere som kaller seg selv usikre vipper gjerne mellom to partier på en side av den politiske skalaen, ifølge valgforsker Johannes Bergh. Foto: Margit Bratlie Selsjord

– Jeg både håper og tror at Jonas Gahr Støre tar over lederposten, selvom jeg ikke stemmer på Arbeiderpartiet selv, svarer Henrik Carlsen på spørsmål om hvem som burde etterfølge Jens Stoltenberg som leder av Ap. Carlsen befinner seg kun et kvartal unna maktens korridorer ved Løvebakken. Der sitter det nok av partirepresentanter, men valgforsker Johannes Bergh har i likhet med Carlsen kun tro på en potensiell lederkandidat.

Dominerende skikkelse

– Det er ganske klart at Jonas Gahr Støre kommer til å bli den neste lederen av Arbeiderpartiet, sier Bergh, som til daglig er ansatt ved Institutt for samfunnsforskning.

Han mener Gahr Støres posisjon både innad og utad i partiet er så dominerende at det blir vanskelig å snakke om andre lederkandidater.

Vanskeligere uten Gahr Støre

Forskeren tror at lederkabalen ville vært en hard nøtt å knekke hvis det ikke hadde vært for den tidligere utenriksministeren.

– Da hadde Trond Giske vært mer aktuell. Han har en høy stjerne i partiet som følge av statsrådjobben, sier Bergh.

Oppfatningen utad er noe annerledes, forteller forskeren, og mener Giske ikke har like bred appell hos befolkningen som Stoltenberg og Gahr Støre.

Men Bergh trekker frem at da Jens Stoltenberg overtok ledervervet i 2002, hadde heller ikke han folket i ryggen på samme måte som i dag.

Ifølge forskeren er det er derfor sannsynlig at Trond Giske er en aktuell nestleder-kandidat, og på den måten kan partiet dyrke han fram som en framtidig lederkandidat.

Få profiler

Blant partiets yngre garde finnes det få tydelige profiler. Arbeiderpartiet står dermed ovenfor en utfordring når Jonas Gahr Støre ikke lenger er aktuell som partileder.

– Hadia Tajik er ung, fremadstormende og får en stadig større rolle i partiet. Det er ikke utenkelig at andre verv i partiet kommer til å besittes av yngre krefter. Hadia Tajik er en opplagt kandidat, kanskje til og med til nestledervervet. Men ser du bort fra henne, er det få andre.

Slik Bergh ser det, står nestledervalget mellom Trond Giske, Hadia Tajik og nåværende nestleder Helga Pedersen.

Satser på organisasjon

– Å dyrke fram profiler har ikke vært like viktig for Arbeiderpartiet som å bygge organisasjonen, fellesskapet. Det kan være et problem for partiet, men fram til nå har de lykkes med den strategien, avslutter Bergh.

 

Dette sier folk på gata om hvem som bør overta ledervervet i Arbeiderpartiet:

Nevn en Ap-politiker.WAV by jnordahlfinsveen