Sommertid gir flere hjerteinfarkt

Dagen etter klokken stilles en time frem er risikoen for å få hjerteinfarkt 25 prosent høyere enn vanlig.

Denne mandagen er det 25 prosent høyere risiko for å få hjerteinfarkt. Foto: Flickr

Mandagen etter at klokken er stilt til sommertid er sjansen for at du får hjerteinfarkt 25 prosent høyere enn andre mandager. Det skriver Reuters, og viser til en ny amerikansk studie. Grunnen er ifølge forskningen at vi har stilt klokka en time fram.

Fire års statistikk

Undersøkelsen tar utgangspunkt i tall fra flere ikke-statlige sykehus i delstaten Michigan i USA. I fire år på rad har de ført statistikk over hvor mange personer som har blitt innlagt med hjerteinfarkt før man har stilt klokka til sommertid, og den påfølgende mandagen. Tallene er klare: Flere får hjerteinfarkt denne mandagen.

Fra før er sjansen for å få hjerteinfarkt på mandager høyere enn andre dager, viser undersøkelsen. Årsaken skal være stresset tanken på en ny arbeidsuke fremkaller og endringer i døgnrytmen i løpet av helgen, ifølge lege Amneet Sandhu, en av personene bak studien. Til Reuters sier han:

– Alt dette blir forverret når man sover en time mindre.

Flere innlagt

Til sammenligning blir sjansen for å få hjerteinfarkt 21 prosent mindre torsdagen etter vi stiller klokka tilbake og dermed får en time lengre på øyet.

Sandhu undersøkte 42.000 innleggelser i Michigan. I gjennomsnitt ble 32 personer lagt inn på sykehus med hjerteinfarkt hver mandag. Mandagen etter å stilt klokka fram, økte tallet til 40. De gledelige nyhetene er at det totale antallet hjerteinfarkter i uka som helhet, ikke økte.