Vil kutte 328 kommuner

Det bør være 100 kommuner i Norge, ikke 428. Slik konkluderer ekspertutvalget for kommunereform i en ny rapport.

Signy Irene Vabo, professor i statsvitenskap ved Hioa, overleverte i dag sin rapport om kommunereform til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

I januar satte kommunal- og moderniseringsdepartementet ned et ekspertutvalg som skulle foreslå kriterier for regjeringens ønskede kommunereform. I dag overleverte utvalget sin delrapport til kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Utvalget er ledet av Signy Irene Vabo, professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

328 færre kommuner

Utvalget mener dagens 428 kommuner bør reduseres til 100, og at en kommune bør ha minst 15-20.000 innbyggere. Dette anbefaler de for å kunne tilby innbyggerne et ordentlig tjenestetilbud innen brede tjenester som skole og helse og omsorg, og spesialiserte tjenester som barnevern. Det skriver NRK.

Vil ikke sette minimumsgrense

Til statskanalen sier Sanner at man i framtiden helt sikkert vil ha kommuner med færre enn 15.000 innbyggere, og at det ikke er naturlig å sette en minimumsgrense for antall innbyggere. Samtidig sier han seg enig i rapportens konklusjoner.

– Kriteriene det uavhengige ekspertutvalget har lagt til grunn og rapporten i sin helhet, er et godt grunnlag for arbeidet videre i regjeringen, og debatten som nå pågår i kommunene om hva som skal til for å sikre gode tjenester fremover, sier Sanner i en pressemelding fra departementet.

I pressemeldingen heter det også at regjeringen kommer med planer for videre arbeid med kommunereformen i mai.