Bruken av omstridt kvisebehandling øker
Nesten 10.000 nordmenn bruker det sterke medikamentet Roaccutan, tross at legemiddelet kobles til depresjoner og selvmord.
De siste ti årene har bruken av legemiddelet Roaccutan økt markant, og i 2013 gikk hele 9250 personer på den sterke kvisekuren i Norge, ifølge Statens Legemiddelverk. I USA er legemiddelet tatt ut av markedet, etter at det har blitt rettet flere søksmål mot produsenten, melder The Telegraph.
Kobles til selvmord
Grunnen er at man risikerer flere bivirkninger mens man går på behandlingen, blant annet uttørket hud og neseblod. Det som likevel vekker mest oppsikt, er at det meldes om depresjon og selvmord i forbindelse med behandlingen. Allerede i 2009 ble legemiddelet trukket fra markedet i USA, etter at flere saksøkte produsenten for å direkte ødelegge livene til de som gikk på behandlingen. Rundt 40 selvmord kan kobles til legemiddelet fra 1983 til 2009, og det er gjort studier som linker behandlingen til depresjon.
I Norge er det meldt om ett selvmord og ett selvmordsforsøk i forbindelse med behandlingen.
– Skyldes trolig skjønnhetspress
Morten Finckenhagen i Statens Legemiddelverk tror økningen skyldes det voksende skjønnhetspresset.
– Det er mye press om å være pen, spesielt blant unge. Terskelen for å få lov til å begynne på kuren har blitt senket, selv om kuren anses som siste utvei. Noen unge insisterer på å få starte på behandlingen, forteller Finckenhagen.
Man har tidligere sett at skjønnhetspresset har ført til en økning av kosmetiske operasjoner og dyre behandlinger, men flere risikerer nå sin psykiske helse for å oppnå det perfekte utseende. 17 millioner mennesker på verdensbasis har gått på behandlingen, men det er likevel vanskelig å si hvor mange som sliter med psyken før de starter med Roaccutan.
Morten Finckenhagen.jpgMorten Finckenhagen fra Statens Legemiddelverk tror økingen av Roacctanbehandlinger kan settes i sammenheng med skjønnhetspress. Foto: Statens LegemiddelverkMorten Finckenhagen fra Statens Legemiddelverk tror økingen av Roacctanbehandlinger kan settes i sammenheng med skjønnhetspress. Foto: Statens Legemiddelverk Produsenten nekter for sammenheng
Produsenten nekter noen direkte sammenheng mellom behandlingen og depresjon, selv om det er meldt om 878 tilfeller av pasienter med psykiske lidelser i USA. Statens Legemiddelverk tror det er vanskelig å bevise noen relasjon mellom de to.
–Det er vanskelig å si om depresjonen skyldes behandlingen, eller om det er kvisene som forårsaker de psykiske lidelsene, forklarer Finckenhagen.
Vi har spurt folk på gaten hva de ville ha ofret for skjønnheten. Etter å ha fortalt dem om bivirkningene, var dette svarene vi fikk:
Enquete Kviser by Stine Eikenes and Lise Andreassen