Går hardt utover de små kommunene
Regjeringens planer om en kommunereform skaper bekymringer i distriktene. Sammenslåing fører til farlig lange avstander for flere kommuner, mener Senterpartiet.
Den nye regjeringen planlegger den største kommunesammenslåingen på femti år, og et av argumentene er å sikre velferdstjenester. I distriktene er likevel skepsisen stor til hvordan dette vil påvirke helse- og beredskap i distriktene.
– En sammenslåing er det verste som kan skje. Hele samfunnet vil rakne og det vil bli et ødeland, sier ordfører Per Helge Johansen til NRK.
Han er ordfører i Leka i Nord-Trøndelag, som er en av åtte øykommuner som kjemper sammen mot en sammenslåing. Øykommuner mener de står ovenfor større utfordringer ved en eventuell sammenslåing, fordi de er avhengige av ferge eller båt. Ordføreren forstår at noen kommuner vil nytte av en sammenslåing, men at man må vise hensyn til øy- og distriktskommuner.
– Tar man bort kommunestatusen, rakner det. Det blir lite igjen, og man risikerer også at beredskapsfunksjoner forsvinner, forklarer ordføreren videre til NRK.
Kun 100 kommuner i landet
Det er likevel ikke bare øykommunene som er skeptiske til den store sammenslåingen som er under planlegging. 1 av 4 ordfører er positive til sammenslåing, og det er særlig i de små kommunene at skepsisen er størst.
Regjeringens ekspertutvalg la i mars fram sin første delrapport, der utvalget mener en kommune bør ha 15 000 innbyggere, noe som gjør at vi bare vil sitte igjen med 100 kommuner mot de 428 vi har i dag. Regjeringens mål for sammenslåingen skal sikre gode og likeverdige tjenester til innbyggerne i landet, men Senterpartiet stiller spørsmål til hvordan sammenslåingen vil fungere i praksis.
– Det vil gi en dramatisk avstand til tjenester og tilbud, sier SP-politikeren Anne Beathe Tvinnereim til Avisenes Nyhetsbyrå.
Regjeringen har lovet at kommunereformen skal være ferdig til 2017, men kommunalminister Jan Tore Sanner forteller at selv om regjeringens ekspertutvalg foreslår et krav om 15 000 innbyggere i hver kommune, vil de ikke låse seg til disse kravene.
– Vi må ta hensyn til den mangfoldige geografien. Det er ikke «one size fits all». Jeg kommer ikke til å følge anbefalingen om absolutte innbyggertall og antall kommuner, sier Sanner til Dagbladet.