Jorbærbønder frykter regnværet

Det produseres rundt 5000 tonn norske jordbær i året, men mengden varierer utifra været tidligere på året.

Trond Nystuen er jordbærbonde i Ringsaker og synes det er for tidlig å si noe om jordbærsesongen enda.

Vi er nok alle enige om at norske, søte jordbær er i en egen liga. Ifølge Godt.no kan norske jordbær komme tre uker før tiden denne sommeren. Dette mener jordbærbonde Trond Nystuen er for tidlig å si.

Væravhengig

Seniorkonsulent i Norsk Gartnerforbund, Pernille Rød Larsen, forteller at den milde vinteren vi har hatt i år kan være utslagsgivende for årets jordbærsesong.

– Slik det ser ut nå, vil det i hvert fall ikke bli lite bær. Det har ikke vært store tap av blomster eller planter gjennom vinteren, sier hun till Godt.no.

Trond Nystuen driver med jordbærproduksjon på gården Jestvang Nedre i Ringsaker. Han synes det er for tidlig å konkludere med at det blir en god jordbærsesong.

– Det ser veldig bra ut akkurat nå, men kommer det en periode med regn vil det likevel ødelegge bærene, forteller Nystuen.

Ligger bra an

Hans Birger Stensrud eier Horgen gårdsbruk i Frogn, og forteller at de ligger bedre an i år enn det de gjorde i fjor med jordbærene.

– På grunn av den varme vinteren kan vi begynne å selge jordbær allerede i starten av juni, sier han til Godt.no.

Trond startet med jordbærproduksjon i 1994. Selv om han tror det er for tidlig å spå årets sesong, håper han likevel den blir god.

– Det er bra de er positive, men jeg vil ikke si noe sikkert om hvordan årets bær blir før i juli. Alle jordbærbønder frykter regnvær, men vi får krysse fingrene, avslutter han.