Kom deg ut i solen!
Vitamin D er i vinden, og en nordisk ekspertgruppe på vitaminet anbefaler et økt inntak av vitaminet på 33 prosent. Helseeffektene er mange.
I følge den norske legeforening er de nordiske næringsstoffanbefalingene nylig blitt revidert. Ekspertgruppen for vitamin D, oppnevnt av Nordisk ministerråd, har gjennomført en oppsummering av vitenskapelig litteratur som omhandler sammenhenger mellom vitamin D og helseutfall.
- Det daglige inntaket for vitamin D er økt med 33 prosent fra de forrige nordiske anbefalingene, noe som betyr en økning fra 7,5 mikrogram per dag til 10 mikrogram per dag. En spiseskje tran vil gi 24 mikrogram vitamin D, sier ernæringsfysiolog Margit Brustad.
Flere helseeffekter
Brustad var selv deltaker i ekspertgruppen for vitamin D, og sier at det er mange mulige helseeffekter av vitamin D, blant annet på beinhelse, totaldødelighet og risiko for fall. Det er derimot ikke vitamin D alene som gir effekten, men vitamin D i kombinasjon med kalsium.
- Listen over sykdommer der det er foreslått at vitamin D virker forebyggende er lang. Vi kan blant annet nevne skjelettsykdommer, demens, depresjoner, muskelsmerter, hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft og infeksjoner.
Brustad påpeker at det er en utfordring å påvise slike sammenhenger, da vitamin D ofte assosieres med andre helsefremmende faktorer som for eksempel fysisk aktivitet og kosthold.
Optimale verdier
Seksjonsoverlege og medisinskfaglig ansvarlig ved Hormonlaboratoriet ved Oslo universitetssykehus, Per Medbøe Thorsby, skriver i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening at vitamin D har en viktig funksjon i kalkomsetningen, og at det omdiskutert hvilket nivå av vitamin D som er optimalt.
Den amerikanskje endokrinologiske foreningen publiserte i 2011 retningslinjer for inntak av vitamin D, der det i følge Thorsby kom frem et ønskelig verdinivå på 50 nanomol per liter (nmol/l).
Han sier videre at det er mange årsaker til vitamin D- mangel. De viktigste er lavt inntak, lite soleksponering, økt tap av vitaminet og økt metabolisering. Befolkningen i Norge er derimot ikke de verste.
- Norge har i europeisk sammenheng hatt et relativt høyt inntak av vitamin D, da vi har god tilgang på fisk og en innarbeidet tradisjon med bruk av tran. Det gjennomsnittlige inntaket av vitamin D ligger på 6,7 mikrogram per dag for menn, og 4,9 mikrogram per dag for kvinner, sier Margit Brustad.
Thorsby sier at for store doser vitamin D kan gi blant annet hyperkalsemi, og mener man ved mistanke om vitamin D- mangel bør måle verdiene sine, spesielt blant eldre og innvandrere. Samtidig mener han at analysemetodene for måling av verdiene ikke er hundre prosent pålitelige da de ofte kan gi et falskt svar.