Nedprioriterer utviklingshemmedes fysiske helse
Mange med utviklingshemminger er overvektige, men følges ikke godt nok opp av kommunene, mener Norsk Forbund for utviklingsshemmede.
78 % med Down's syndrom, Prader-Willis syndrom og Williams syndrom sliter med overvekt etter at de flyttet inn i egen bolig. Det er ernæringsfysiolog Marianne Nordstrøm ved Frambu senter for sjeldne funksjonshemminger som står bak undersøkelsen. Årsaken til overvekten er for dårlig kosthold kombinert med lite fysisk aktivitet. Hedvig Ekberg, juridisk rådgiver ved Norsk Forbund for utviklingshemmede, mener kommunene er for dårlige til å passe på helsen til personer med utviklingshemming.
— Etter de er fylt 18 år og har flyttet for seg selv, er det kommunenes ansvar at de spiser sunt og er i nok fysisk aktivitet.
Forbundet mener flere kommuner ikke fyller det behovet utviklingshemmede har til bistand, noe de er pliktet til gjennom Helse- og omsorgstjenesteloven.
— I flere tilfeller følges ikke kostholdet til brukerne opp godt nok, og tilbudene om fysisk aktivitet er også for dårlige. Samtidig er det også kommuner som utfører pliktene sine, og følger opp brukerne på en forsvarlig måte, sier Ekberg.
For lite kunnskap
Marianne Nordstrøm mener kunnskapsnivået til de ansatte i kommunen er for lavt flere steder.
— Det er en tendens at mennesker med utviklingshemminger spiser for lite frukt og grønnsaker, og for mye ferdigmat. Ansatte som gir den hverdagslige støtten til brukerne har i flere kommuner ekstremt lite kunnskap om ernæring .
Både Sverige og Danmark har laget en nasjonal strategi for helsen til folk med utviklingshemminger. Nordstrøm savner slike tiltak i Norge.
— Mange kommuner er for dårlige til å følge opp den plikten de har gjennom folkehelseloven. En felles strategi vil gjøre at oppfølging av brukernes helse blir bedre over hele Norge, ikke bare i enkelte kommuner, sier hun.
— Kan ikke tvinge utviklingshemmede til å leve sunnere
Fagleder innenfor Helse og velferd ved Kommunesektorens organisasjon(KS), Anne Gamme, vil ikke ha en felles nasjonal strategi.
— KS har opprettet et nettverk, hvor mer enn 240 kommuner nå er med. Her jobber vi med tema som ernæring, brukermedvirkning og reduksjon av tvang. Dette er en metode vi har mer tro på enn nasjonale strategier.
Gamme understreker at kommunene ikke kan tvinge noen til å leve sunnere, og at de må prioritere den enkeltes rett til selvbestemmelse. Hun sier samtidig at det er flere ansatte som er uenige i dette.
-Vi får tilbakemeldinger fra mange ansatte som opplever at lovverket er vanskelig å praktisere når det kommer til tvangsbestemmelser, og som ønsker å gjøre mer når det kommer til kosthold og aktivitet.
Problemer med overvekt gjelder spesielt personer med Downs Syndrom, Prader-Willis syndrom og Williams syndrom. I tillfellet med Prader-Willis syndrom er overspisning et kjennetegn. Uten nok oppfølging fører dette til overvekt. Dagbladet fortalte i 2009 historien om Caroline Blix, som la på seg 13 kilo på en måned grunnet for lite tillsyn. Hun hadde diagnosen Prader-Willis syndrom.