Stadig flere par velger å bo hver for seg
Nyere forskning viser at nordmenns parforhold har endret seg mye på 40 år. Den klassiske kjernefamilien har forduftet som ideal.
Ikke alle par velger å bo sammen. I Europa, Nord-Amerika og Australia velger to til seks prosent å bo i såkalt særbo. I takt med bedret velstand øker også antall aleneboere. Et europeisk forskningsprosjekt(FEMCIT), med forskere fra Bulgaria, Storbritannia, Norge og Portugal, har undersøkt kjærestepar som ønsker å bo hver for seg. Det skriver forskning.no.
I undersøkelsen ble 67 personer intervjuet i de fire europeiske landene. 21 av disse personene bodde ikke sammen med kjæresten, hvorav 14 var kvinner og syv var menn. Samtlige var i aldersgruppen 30-50, og åtte personer var i et forhold med en person av samme kjønn.
Hverdagslivet stjeler magien
Etnolog ved Universitetet i Bergen, Tone Hellesund, er en av forskerne som har studert folks samlivsforhold. Hun sier til forskning.no at normene for hva som aksepteres som parforhold er i stadig endring. Dette gjør at folk i dag har større mulighet til å velge form for intimitet.
- For noen handler valget av særbo om et ideologisk standpunkt. Flere opplever også at dagliglivet dreper forholdet, sier hun til forskning.no.
Av undersøkelsen kommer det frem fem ulike hovedtendenser:
1. Folk lever frivillig adskilt. Denne gruppen så på særboforholdet som en ønskelig livsform.
2. Særbotilværelsen er midlertidig. Denne gruppen hadde planer om å flytte sammen, men eksterne faktorer gjorde at de ikke kunne bo sammen.
3. Forhold som ikke ble kulturelt akseptert, enten de var i forhold med person av samme kjønn, eller i et forhold med noen som var gift fra før. Forholdene hadde vart fra seks måneder til elleve år.
4. Forholdet oppleves som udefinert. For mange hadde dette forholdet vart i mange år, mens for andre var det i startfasen.
5. Særbo som overgangsfase. Man vurderer å flytte sammen etter hvert.
Tidligere har tilsvarende forskning utelukket kortvarige forhold. Nå har forskerne funnet ut at det ikke trenger ha noen betydning.
– Noen anså fem måneder som et fast og stabilt forhold. Andre hadde vært sammen i flere år uten å se på det som noe fast, legger hun til.
Flest kvinner
Statistisk sentralbyrå (SSB) har i samarbeid med forskningsinstituttet NOVA gjennomført LOGG-undersøkelsen. Det er en nasjonal undersøkelse som tar for seg nordmenns livsløp. Tall fra undersøkelsen viser at det er det flere kvinner enn menn som velger å bo uten kjæresten, sett bort fra de yngste kvinnene. En av årsakene kan være at kvinner, oftere enn jevngamle menn, bor sammen med ett eller flere barn. De avventer dermed med å få en ny voksen inn i husholdningen. Blant de enslige mennene i aldersgruppen 18-79 år svarte 56 prosent at de planla og flytte sammen med kjæresten. 50 prosent av kvinnene i samme aldersgruppe svarte at det ikke planla å flytte sammen med kjæresten.
Det er også tydelige aldersvariasjoner når det gjelder de som planlegger å flytte sammen. I aldersgruppen 18-44 har mellom 10 til 60 prosent planer om å flytte sammen, mens det kun er under en tredjedel av de middelaldrende som har slike planer.
Hellesund og de europeiske forskerne håper å stimulere til mer forskning på feltet.
– Flere og flere i alle aldrer har denne type relasjoner. Vår artikkel er et lite tilskudd til det som bør bli stor litteratur på dette feltet, avslutter Hellesund til forskning.no