Storbrannen forblir et mysterium

Bergens Tidende melder i dag at det ikke vil være mulig å finne brannårsaken til storbrannen i Lærdal.

40 hus ble totalskadd, hvorav 4 var av historisk verdi. Slike gamle trehus er karakteristisk for Lærdal. Foto: Adam Wiggins

- På grunn av store skader har det ikke vært mulig å påvise noen eksakt brannårsak etter gjennomgang av det som har blitt sikret fra stedet, skriver Per Tomas Klingenberg i en e-post til Bergens Tidende. Klingenberg er lensmann i Aurland, som er nabokommunen til Lærdal.

40 hus ble totalskadd i storbrannen på Lærdalsøyri i Lærdal kommune i januar i år. Politiet har foretatt grundige undersøkelser av det som var igjen av rester av elektriske artikler i området, men har ikke kommet frem til et svar på hva som kan ha startet brannen.

- Politiet har ut fra taktiske opplysninger god oversikt over hvilket hus brannen startet i, og hvor i huset den var på et forholdsvis tidlig tidspunkt, sier Klingenberg.

Ifølge lensmannen er undersøkelsene nå avsluttet.

Det skal ikke være grunn til å tro at brannen har spredt seg til de andre husene på annet vis enn naturlig spredning, på grunn av sterk østavind.

Over 70 hjemløse

Etter brannen sto hele 70 personer uten et hjem, da flere av bygningene som brant ned var privatboliger. Ingen ble skadd, men over 400 måtte til legesjekk, ifølge Bergens Tidende.

Lensmannen tror mange av de som fikk hjemmene sine ødelagt, hadde håpet på et svar fra etterforskningen.

- Spesielt de som bodde i huset er nok skuffet over at vi ikke finner brannårsaken, sier han.