Traumatiske fødsler kan gi posttraumatisk stress

Ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at fødselsprosessen kan være avgjørende for ens psykiske helse.

Hvordan kvinner opplever fødselsprosessen kan være avgjørende for hvorvidt de utvikler posttraumatisk stresslidelse eller ikke, viser ny forskning.

Opptil en tredjedel av alle kvinner opplever sin fødsel som traumatisk, og 2-6 prosent oppfyller kriteriene for diagnosen post-traumatisk stresslidelse (PTSD) i forbindelse med fødselen, skriver Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Fødselsrelatert traume er en stor belastning og fører ofte til at kvinnen unngår å bli gravid. Selv om mange kvinner opplever vanskelige fødsler er det kun et mindretall som utvikler PTSD.

Resultatene fra studien styrker tidligere funn, og viser blant annet at:

  • Kvinnens subjektive fødselsopplevelse, det vil si hvordan hun selv opplevde fødselen, hadde en avgjørende betydning for om hun utviklet posttraumatisk stress eller ikke. Dette hadde vesentlig større betydning enn objektive komplikasjoner.
  • De objektive hendelene hadde likevel en viss sammenheng med posttraumatisk stress, særlig ved at slike hendelser påvirket den subjektive fødselsopplevelsen, som igjen påvirket posttraumatisk stress.
  • Likeledes hadde fødselssmerte en viss betydning for utvikling av posttraumatisk stress, men også her ble en vesentlig del av effekten mediert via den subjektive fødselsopplevelsen.

– Den subjektive fortolkningen av fødselen er ikke nødvendigvis assosiert med faktiske hendelser. Å føle trygghet under fødselen er en trygghet for en god fødselsopplevelse, men det krever god oppfølging og informasjon. Dagens nedskjæringer og nedbemanning på mange fødeavdelinger kan derfor øke risikoen for posttraumatisk stress etter fødsel, sier FHI-forsker og professor Malin Eberhard-Gran til fhi.no.

Studien baserer seg på nærmere 2000 kvinner som fødte på Kvinneklinikken ved Akershus Universitetssykehus.