15 000 bilister bøtelagt for mobilbruk

Siden nyttår har nesten 15 000 bilister blitt bøtelagt for ulovlig mobilbruk. Politiet oppfordrer til å ta ansvar for egen og andres sikkerhet.

Politiet håper kontroller kan være med å redusere mobilbruk i bilen. Foto: Trygg Trafikk

- Vi erfarer at veldig mange bilister på de norske veiene ikke følger reglene som er gitt. Vi gir forelegg på 1300 kroner for mobilbruk i bil, men ansvar for sikkerheten ligger i bilistenes egne hender, sier politiinspektør Roar Skjelbred Larsen i Utrykningspolitiet (UP).

2. mai i fjor ble det forbudt å taste og surfe på mobiltelefonen under bilkjøring. Tall fra Statens innkrevingssentral viser at politiet har delt ut forelegg til nærmere 35 000 bilister siden den gang, derav 15 000 i år, skriver Codan Forsikring i en pressemelding. Hver tredje norske sjåfør oppgir å ha opplevd en farlig situasjon som følge av mobilbruk i bilen. Det viser en ny undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra Codan Forsikring.

De unge er verst

7 prosent oppgir at de sender eller leser sms samtidig som de kjører, men for personer under 35 år er tallet det dobbelte. Undersøkelsen viser også at seks av ti mellom 18 og 34 år enten snakker, sender sms, surfer på internett eller tar bilder under kjøring. Kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Simen Sunde, synes ikke det er overraskende at unge er overrepresentert når det gjelder mobilbruk i bilen.

- De yngste er vokst opp med telefonen og er vant til å bruke den hele tiden. Det er rett og slett ikke rart at de er mest aktive, men det er helt klart en negativ utvikling her, sier han.

Mobilbruk skyld i flere ulykker

Videre påpeker Sunde at unge bilister mangler erfaring, og sammen med mindre oppmerksomhet utgjør det en stor fare i trafikken. Statens vegvesen har en rekke kampanjer for å bedre trafikksikkerheten og har i samarbeid med blant annet politiet og Trygg Trafikk utarbeidet en nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet for 2014-2017. Visjonen er null hardt skadde og drepte i trafikken, men det foreløpige målet er å senke antallet med minst 20 prosent innen 2018.

Med en fart på 80 km/t tilsvarer ett sekund 22 meter. Et øyeblikks uoppmerksomhet i trafikken kan få fatale følger, og Skjelbred Larsen i UP mener mobilbruk er skyld i flere ulykker.

- Det virker som at folk ikke tenker over at mobilbruk forstyrrer egne evner til å handle i trafikken. Dødsulykkerapportene viser at mange tilfeller skyldes uoppmerksomme sjåfører, hvilket kan skyldes mobilbruk. Det er viktig å huske på at som bilist så har man også ansvar for andres sikkerhet, påpeker han.

Han får støtte av Sunde i Trygg Trafikk, som også gjør oppmerksom på at det finnes høye mørketall i slike undersøkelser.

- Det er klart at tallet er for høyt, men det er også viktig å tenke på antallet som ikke blir tatt. Det er veldig mange som faller utenfor undersøkelsen her, sier han.

- Legg fra deg telefonen

Både Sunde og Skjelbred Larsen ber folk om å la telefonen ligge når man kjører bil.

- Selv med telefonen montert i bilen er det å snakke i telefonen med på å ta bort fokuset til sjåføren. Legg den fra deg, oppfordrer Sunde.