Barnet ditt kan ligne på eksen din

Ny forskning indikerer at kvinners tidligere sexpartnere kan påvirke barnets utseende.

Du trodde kanskje du var ferdig med eksen...?

The Telegraph publiserte tidligere i oktober forskning gjort på bananfluer.

– Våre nye funn tar forskningen til et helt nytt nivå. Den viser at menn kan overføre fysiske trekk til et barn som har en annen far, sier forskningsleder Angela Crean til The Telegraph.

Resultatene avslørte at størrelsen på larven var nærmere den første hannen mor paret seg med, enn størrelsen til hannen som faktisk befruktet egget.

– Vi vet ikke ennå om disse resultatene kan overføres til andre arter, påpeker Creen.

Dette er imidlertid ikke noe nytt fenomen. Teorien strekker seg helt tilbake til Aristoteles tid, men ble avskrevet da moderne genforskning startet på 1800-tallet.

Hadde blitt sjokkert

Ellen T Walberg og datteren Cecilie Ellen er skeptisk til hypotesen. Her sammen med datteren i Frognerparken.Småbarnsmor Ellen T Walberg er på lekeplassen med datteren Cecilie (6). Hun stiller seg kritisk til hypotesen, men tror det teoretisk sett er mulig. Hun tviler sterkt på at folk flest vil tenke annerledes om sex dersom teorien skulle vise seg å være holdbar.

– Tror du slik forskning ville fått unge til å tenke mer over hvem de har sex med?

–  Hvis seksuelt overførbare sykdommer ikke stopper dem, tror jeg ikke dette vil gjøre det heller, svarer Walberg. Hun påpeker at gener har null og niks å si for henne personlig.

Hvis folk begynner å tenke utseendemessig strategisk i valg av seksualpartnere på grunn av dette, blir jeg sjokkert, sier hun. Hun mener forskning rundt andre emner enn utseende hadde vært mye mer spennende.

 – Tenk hvis det viser seg at kvinners tidligere sexpartnere kan bidra som for eksempel stamcelledonorer. Det hadde vært mye mer revolusjonerende! Jeg tror denne forskningen har mer å si for vitenskapen enn for folk flest, smiler Walberg.

Vil ikke legge demper på sexlivet

Anna Westergren 20Anna tror ikke slik forskning ville hatt så mye å siSvenske Anna Westergren (20) synes teorien er interessant, men tror ikke det ville ha påvirket ungdommers frisinnede forhold til sex.

 – Friheten vi har i dag er viktig, sier hun.

– Hvis det viser seg at hypotesen er sann, ville du tenkt på den når du senere skulle fått barn?

– Ja det ville jeg nok, men jeg er i et forhold nå, så jeg synes det er vanskelig å skulle tenke på fremtiden på en slik måte. Jeg ville nok ikke brydd meg så mye om det, med mindre det er synlig etter jeg har fått barn, ler hun.

Barnehagearbeider Fabian Aasberg (20) er uenig. Han er overbevist om at teorien kan ha noe for seg.

Fabian Aasberg 20Fabian er overbevist om at det ligger noe i Telegony-teorien–  Det finnes jo eksempler på hvite par som har fått mørke barn, så det kan absolutt ligge noe i det, sier han.

– Ville du tatt hensyn til det dersom det  fantes håndfast forskning på området?

Garantert, smiler han. Jeg tror også jenter ville tenkt like mye på det som gutter, i hvert fall med tanke på utseende.

 

Ikke helt usannsynlig

 Jens Birch (42) har skrevet en doktorgradsavhandling i idrettsfysiologi. Han synes ikke hypotesen høres urimelig ut.

– Cellekjernene våre endrer seg ved ekstern påvirkning. DNAet vårt er i stadig endring.Jens Birch 42Birch har skrevet eflere vitenskapelige publikasjoner og forskningsrapporter

– Hvor mye forskning må til før en slik hypotese er holdbar?

– For det første må det gjøres forskning på pattedyr. Da er det vanlig å begynne med gnagere. Siste ledd i en slik prosess vil være forskning på aper. Makake-apen er arten nærmest menneskene, som det er lov å drive forskning på, i henhold til Helsinki-konvensjonen. Birch peker på at det må mye arbeid til før telegony-hypotesen holder mål. Han tror i Likhet med Walberg at slike resultater ville ha påvirket ungdommers seksualvaner.

–  Det vil nok ha samme effekt som røyking. Folk vet det er farlig, men de gjør det likevel, sier han.