Coop kjøper ICA Norge

Dagligvarekjeden Coop har inngått en avtale med ICA om å kjøpe alle aksjene i ICA Norge for 2,5 milliarder kroner.

 Konkurransetilsynet ha 130 dager på seg til å ta stilling til salget.  Butikkene som eies av ICA Norge er Rimi, Matkroken, ICA super, ICA maxi og ICA supermarked. Dersom konkurransetilsynet godkjenner salget innebærer dette at det norske dagligvaremarkedet reduseres fra 4 til 3 aktører, og at 533 butikker vil skifte eier.

– Postivt for forbrukerne

Coop-sjef Svein Fanebust mener oppkjøpet vil ha positive konsekvenser for norske forbrukere. Han peker på at Coop og ICA Norge er de minste aktørene i det norske dagligvaremarkedet. –Oppkjøpet vil medføre at Coop blir mer konkurransedyktige, og dermed kan bidra til å konkurrere aktivt på pris og utvalg med de to andre aktørene Norgesgruppen og  Rema 1000, sier Fanebust.

Har slitt

Konsernsjef i Ica Per Stromberg sier at ICA har hatt store økonomiske problemer i Norge de siste årene. Han peker på forskjellen i innkjøpspriser mellom store og små aktører som en avgjørende årsak til dette. – Norge har de største forskjellene i innkjøpspriser i Europa, og av den grunn er det vanskelig for mindre aktører å lykkes.  Stromberg sier at ICA Norge har hatt 4-5 prosent høyere innkjøpspriser enn NorgesGruppen. ICA Norge har en markedsandel på 11,1 prosent. NorgesGruppen har derimot en markedsandel på nesten 40 prosent.