– Det koster litt å bry seg
Halvor Schjøtt Moen (21) roser den nye underholdningsserien "Hvem bryr seg". Moen var en av få som konfronterte de iscenesatte mobberne, men sier at han forstår de som valgte å ignorere situasjonen.
– Jeg var ferdig på jobb og skatet nedover parken. Plutselig hører jeg jenter som skriker. Da ser jeg en gjeng jenter som filmer og dytter ei annen jente. Jeg trodde det var et kunstprosjekt, før jeg så at jenta gråt. Jeg ble helt forskrekket, forteller Moen.
Det viste seg at han hadde blitt en del av TV2s nye underholdningsserie "Hvem bryr seg" med Klaus Sonstad som programleder.
Serien viser hvordan folk reagerer når de ser mennesker på gata som trenger hjelp. Moen vitnet en mobbesituasjon med fire jenter uten å vite at alt bare var skuespill. Mobbingen var iscenesatt av TV2. Målet var å fange reaksjonene og om noen eventuelt griper inn i situasjonen for å stanse mobberne.
Skaper sterke reaksjoner
Mange på sosiale medier reagerer sterkt på menneskene som ikke stoppet opp og hjalp de i nød. 21-åringen sier at han forstår hvordan disse menneskene tenker, men synes det er galt. – Det koster litt å bry seg i en sånn situasjon. Folk er kanskje litt redde og konfliktskye, men man må ha litt guts, oppfordrer Moen.
– Det er viktig at de setter fokus på dette her. Sånne TV-programmer "tvinger" folk til å handle. De blir kanskje etterhvert redde for å havne på skjult kamera, dette vil sette i gang tankeprosesser, forteller han.
Disse sterke scenene satte inntrykk på mange av de 339 000 seerne som så premieren i forrige uke. TV2 programdirektør Jarle Nakken skriver i en e-post; "Som alltid er det blandet tilbakemelding, men dette programmet har fått overveldende mange positive kommentarer i sosiale medier og veldig få negative. Vi er godt fornøyd med at seerne har uttrykt at dette er et program som oppfattes som viktig og at det skaper ettertanke hos dem som ser på."
Sosialt eksperiment
Hele tiden fulgte skjulte kameraer seansen nøye. Flere forbigående vitnet til en realistisk mobbeseanse, men få valgte å hjelpe offeret. Halvor Schjøtt Moen var en av de kun få som stoppet opp.
Etter at programleder Klaus Sonstad grep inn i scenen og oppklarte situasjonen for Moen, var hans første og eneste reaksjon; lettelse. Han er glad for at han heller ble et offer for et stunt enn om situasjonen var ekte.
– Jeg kjente igjen situasjonen med engang. Som barn ble jeg også mobbet, men jeg husker at ingen rundt brydde seg. Jeg så meg selv i jenta som ble mobbet, og da tenkte jeg at det var min tur å bry meg, sier Moen.