Faren for ebolaspredning er minimal

Ullevål universitetssykehus forsikrer at viruset ikke smitter, om prosedyrene følges slik de skal av de ansatte.

Beskyttelsesklær. Foto: Susanne Adensfield

Reaksjoner rundt valget om å frakte hjem den syke kvinnen har ikke latt vente på seg, og sosiale medier har de siste dagene vært preget av både ros og kritikk for arbeidet. Det herjer store spekulasjoner på nett om hvorvidt sikkerheten på isolatposten er god nok. Sykehuset svarer til usikkerheten at det er en av de strengeste isolatpostene i Europa, og at hvis prosedyrene følges slik de skal, av de som pleier pasienten, vil ikke viruset slippe ut.

Importmedisin

Kvinnen, som foreløpig ønsker å holde seg anonym med hensyn til familie, ble smittet under feltarbeid i Sierra Leone. Hun ble hasteevakuert til Norge på mandag. Kvinnen ble sikret den siste dosen av Zmapp, en eksperimentell medisin, som før epidemien kun var testet ut på aper. Det viste seg derimot senere at det var legemiddlet Zmab hun hadde fått, og det er fortsatt ikke klart om hun vil behandles med denne medisinen.

Behandlingen består for tilfellet i all hovedsak av å holde kroppen hydrert, frem til universitetssykehuset finner medisiner som er godkjent for import av Statens Legemiddelverk. I følge TV2 er det ingen godkjent behandling for ebola, men sykehuset har fått tillatelse til å importere flere eksperimentelle medisiner i forbindelse med denne saken.

Den ebolasmittede kvinnen som tirsdag ettermiddag ble fraktet til isolert avdeling på Ullevål, sier til VG, via hennes arbeidsgiver Leger Uten Grenser, at hun er takknemmelig for den behandlingen hun mottar. Sykehuset kan med hensyn til taushetsplikten ikke opplyse om kvinnens tilstand er stabil eller ikke.

1,4 millioner smittede

Pr. 08.10.2014 er det registrert i overkant av 8.000 smittede tilfeller, og et dødstall på 3.865 (09.10; 3879, World Health Organization), som fortsetter å stige i takt med de sanitære tilstandene i de verst rammede områdene. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) holder løpende oppdatering på tallene. CDC har beregnet at det i Januar 2015 vil være 1,4 millioner smittede i Vest-Afrika, med mindre hastetiltak inføres. Antall smittede dobles hver tredje uke.