Feministisk selvforsvar

15. november arrangerer Jenteforsvaret i Oslo sitt årlige instruktørkurs i feministisk selvforsvar.

Kursdeltakere Foto: Anna Lund Bjørnsen

Feministisk selvforsvar er et selvtillitskurs for jenter og damer, der de lærer å få større tro på seg selv og sin egen styrke.

– Jeg har vært instruktør siden 2011, men kursene er blitt gjennomført helt siden 2003-2004, forteller Anne Lund Bjørnsen, kontaktperson for kurset som holdes i november.

– Vi holder kurs for ulike jentegrupper, ungdomsklubber, skoleklasser, russejenter, for spesielt utsatte grupper som au-pairer og for asylmottak, fortsetter hun i e-posten.

Lærer å forsvare seg

Jenteforsvaret holder vanlige åpne kurs jevnlig, og holder instruktørkurs årlig. Dette er for å gi jenter muligheten til å forsvare seg med forebyggende selvforsvar, holdninger, grensesetting, og også fysisk selvforsvar.

– Vold mot kvinner og seksuell trakassering er et samfunnsproblem som må møtes med ulike tiltak. Vi ønsker å skape et rom der jenter kan diskutere ulike problemstillinger og erfaringer knyttet til kjønn, seksualitet og vold, skriver Bjørnsen i e-posten.

På kurset skal også jentene bli mer bevist på sin egen verdi, og de skal lære å forsvare seg.

femselvforsvar2Alle fysiske virkemidler skal bli brukt i selvforsvar, ikke i angrep. Foto: Anna Lund Bjørnsen Forsvar, ikke angrep

– Kurset består av tre deler: en forebyggende, en grensesettende og en fysisk del. Et kurs varer alt fra to til tre timer, avhengig av oppmøte, skriver Jenteforsvaret på sine nettsider.

Kurset består av ulike øvelser, blant annet diskusjon og parsamtaler, og rollespill og grensesettingsøvelser.

– I tillegg inneholder kurset enkle slag og spark, som er forsvarsteknikker og ikke angrepsteknikker, skriver Jenteforsvaret.