Frykter dyrere mat

Konkurransetilsynet sier at Coops oppkjøp av ICA Norge kan få store konsekvenser for norske forbrukere.

Coop har kjøpt ICA Norge for 2,5 millarder kroner

Konkurransedirektør i konkurransetilsynet, Christine Meyer, sier i en pressemelding at oppkjøpet kan få betydning for konkurransen i det norske dagligvaremarkedet og dermed norske forbrukere. I verste fall kan dette medføre dyrere matvarer og mindre utvalg.

– Konkurransetilsynet vil derfor gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet, sier Meyer.

Coop-Sjef Svein Fanemel sa under en pressekonferanse på mandag at dette oppkjøpet vil ha positive effekter for norske forbrukere. Han begrunnet dette med at Coop vil  få større muligheter til å konkurrere aktivt med NorgesGruppen og Rema 1000 både på pris- og utvalgsiden.

- Umulig å spå

Professor ved BI, Bendik Samuelsen, mener at det er vanskelig å si noe om hvilke effekter oppkjøpet vil få for matvareprisene.

– Hvordan prisene utvikler seg avgjøres av en rekke faktorer. Det er for tidlig å si noe om dette, sier han.

Også professor ved Norges Handelshøyskole, Jan Tore Klovland, sier at det er umulig å spå matvareprisutviklingen.

– Men tre aktører kan være nok til å opprettholde konkurransen i dagligvarebransjen og dermed holde prisene nede, sier han.

Regionale forskjeller

BI-professor Samuelsen sier at folk i Oslo-området vil merke oppkjøpet mer enn andre steder i landet. Grunnen til dette er at det finnes et stort antall ICA Norge-butikker og relativt få Coopbutikker i dette området. – Forbrukerne i Oslo vil merke en endring i vareutvalget fordi Coop har en rekke egne merkevarer.