Frykter for norske arbeidsplasser

Momsgrensen for varer fra utenlandske nettsider økes trolig til 500 kroner – Det er graverende at regjeringen gjør dette, sier direktøren i Hovedorganisasjonen Virke, Vibeke Hammer Madsen, til VG.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen

Regjeringen vil i statsbudsjettet for 2015 heve momsgrensen for netthandel fra utlandet fra dagens 200 kroner til 500 kroner. Dagens grense har stått i 40 år, siden den ble laget i 1975.

Heving av momsgrensen innebærer at man som forbruker kan handle over dobbelt så mye fra utenlandske nettsider, uten at det blir momsbelagt og man får innkrevingsgebyr.

– Dette er gode nyheter for forbrukere som handler varer fra utlandet på nettet, mener finansminister Siv Jensen.

Alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser

Ifølge en rapport oppdragsforskningsselskapet Menon har laget for Virke, vil handel fra utlandet utgjøre 23 prosent av varehandelen på nett. Denne beregningen tar utgangspunkt i dagens momsgrense på 200 kroner. Rapporten anslår videre at 6000 arbeidsplasser vil forsvinne.

Vibeke Hammer Madsen, direktør i Virke, reagerer sterkt på regjeringens forslag når de har hatt fakta fra rapporten tilgjengelig.

– Mange norske arbeidsplasser innen varehandel vil forsvinne. Dette er å subsidiere internasjonal netthandel på bekostning av norske arbeidsplasser, sier Madsen til VG.

Slag i trynet

Daglig leder for friluftsbutikken Jentesport i Oslo, Kristine Urke, er heller ikke begeistret for forslaget.

–  Regjeringen har uttalt at de vil satse på næringsvirksomhet og innovasjon i Norge. Forslaget om heving av momsgrense kommer som et slag i trynet.

Urke er usikker på hvordan forslaget vil ramme bransjen hun selv driver i, siden produktene i stor grad koster mer enn den foreslåtte momsgrensen. Hun er likevel bekymret for nettbutikker som driver i Norge.

– Det kommer til å svi ordentlig for de som driver småplukkhandel. Flere vil trolig måtte flagge ut.

Eier av nettbutikken Blivakker.no, Einar Øgrey Brandsdal, har tidligere uttalt til Dagens Næringsliv at han trolig vil flytte virksomheten ut av Norge dersom momsgrensen heves. Han har allerede etablert butikk og lager i Danmark.