Frykter at penger til psykisk helse forsvinner

Høie gir kommunene økt støtte til psykisk helse uten å øremerke pengene. Norsk Psykologforening frykter at kommunene vil prioritere annerledes.

Helse- og Omsorgsminister Bent Høie mener det er viktig å gi hjelp tidlig, før psykiske problemer får mulighet til å utvikle seg. Foto: Kjetil Ree

Regjeringen foreslo å øke støtten til 400 milllioner kroner til arbeid med psykisk helse i kommunene. Forslaget innebærer at halvparten av summen skal gå til skolehelsetjeneste og helsestasjoner, mens den andre halvdelen skal gå til å forbedre lavterskeltilbudene for rus og psykisk helse der folk bor.

 

tove gundersen.jpgTove Gundersen frykter at psykisk helse blir en nedprioritering i kommunene Foto: Rådet for psykisk helseIkke øremerket

- Vi er redd for at veksten ikke blir like stor som det regjeringen nå signaliserer, sier Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Midlene som er foreslått av regjeringen er nemlig ikke øremerket, og Gundersen frykter derfor at en del av summen som er ment til å forbedre tilbudet, vil falle vekk til fordel for andre prioriteringer i kommunene.

- Erfaringene fra tidligere år viser oss desverre at kommunene ikke alltid følger opp slike signaler fra stadbusjettet når det helhetlige budsjettpuslespillet skal settes sammen, sier generalsekretæren.

Hun påpeker derfor at vi bør være oppmerksomme lokalt når kommunene i løpet av høsten skal sette sammen budsjettene, slik at barn og unge som sliter kan få den hjelpen de trenger.

Her får også Gundersen støtte av Tor Levin, psykologspesialist og president i Norsk Psykologforening. Han mener som henne at støtten burde vært øremerket, og at det blir for tamt.

- Budsjettet er for tynt og skyver mye unna til neste år, uttrykker Levin.

 

Positiv til utvikling

Trond Hatling, leder for NAPHA - Nasjoanlt kompetansesenter for psykisk helsearbeid, synes det er positivt at regjeringen ønsker å vektlegge psykisk helse, og er spent på hvordan dette vil uvikle seg i fremtiden.

- Selv om midlene spres på mange kommuner, og det i kroner og øre ikke er snakk om så store økninger i hver enkelt kommunes budsjett, blir det interessant å følge med på hvordan kommunene følger opp satsingen, sier Hatling

 

 

I morgen er verdensdagen for psykisk helse som skal bidra til å rette søkelyset på psykiske problemer.  En ny undersøkelse fra Shot -  Studentenes helse- og trivselsundersøkelse -  viser at hver femte norske student har psykiske plager.  I tillegg til dette har ca. 7 -8 prosent av befolkningen mellom 3 og 18 år en psykisk lidelse som bør behandles. Regjeringen ønsker en ny og forsterket innsats innen arbeid med psykisk helse og rusproblematikk, fortalte helseminister Bent Høie til NRK torsdag morgen.