Hard kamp om ingeniørjobbene i oljebransjen

Oljeselskapene kutter ingeniørstillinger. Det gir tøffere konkurranse for nyutdannede.

Foto: Håkon Thingstad. https://www.flickr.com/photos/hakonthingstad/4491263701/in/photolist-7QSUe4-ccWzWG-7QXiDY-9XVyzc-jzaouT-ggofYY-ggofKb-pdpBA8-bcDmat-7JBmHH-3att9n-5d77v6-5cDJyd-9XVyze-9jBv6y-jH3Umc-9zeoyz-8Tbr3P-6bQjjC-aYuFDk-iENDQY-4qUAmi-iENzU1-8Cn787-8Cj1Gk-6bL1gX-6hbbmC-iEMZzD-aaduFL-iEMYVc-iEQZ3o-iEN24R-6gL3mB-iphhJw-eDoDP-5Z5JP9-7GtThU-jcgzQj-jciCjq-c2jTTh-jLd9Gm-aadwmo-iELYLt-iEN1jV-jLbKY6-jLaL5x-jLcXay-jLaRBV-jLcYfE-jLaF9a

Ingeniørene ble lovet et sikkert arbeidsmarked da de søkte seg inn på studiene for noen år siden. I dag står oljebransjen overfor nedbemanninger.

Thomas Ringe studerer til å bli petroleumsingeniør ved Universitetet i Stavanger. Denne sommeren jobbet han for Statoil, men etter endt vikariat fikk han ikke tilbud om jobb etter studiene. Dette skiller seg fra tidligere år, mener han.

- Jeg har hele tiden tenkt at jeg får jobb i et stort oljefirma,  og hittil har petroleumsstudentene vært veldig bortskjemte, sier han.

Størst kutt blant de store

YS-leder Bjørn Asle Teige anslo til Stavanger Aftenblad tidligere i høst at omlag 20 000 oljearbeidere kan miste jobben. Også Kong Harald sa at regjeringen vil bli mindre avhengige av oljebransjen i sin trontale forrige fredag.

Ringe forteller at studentene merker at det kuttes i de store oljebedriftene.

- Nedbemanningen skaper bekymring, men det er fremdeles gode muligheter hos de mindre selskapene. Stemningen blant studentene er likevel mer anspent nå, sier Ringe.

Han mener kuttene har kommet brått på, selv om han merket antydninger til hardere konkurranse også i fjor.

- Vi merker det helt klart best i de store oljeseselskapene, det er ikke like mange ingeniører som blir tillbudt jobb lenger. Bekymringen gjenspeiles jo også i mediebildet, forteller han.

Ansetter ti færre i året

Anders Moen, direktør for ansatt- og industrirelasjoner i ConocoPhillips forteller at også de har redusert inntaket av nyutdannede det siste året.

- Vanligvis ansetter vi omlag 16-18 ingeniører per år. Nå skal vi kun ansette 8 fra neste høsts kull, forteller Moen. 

Han forteller at det ikke stilles andre krav til ingeniørene nå enn tidligere, men at men nåløyet har blitt mindre.

- Ingen av ingeniørene vi har ansatt de siste fire årene, har slutta hos oss, sier han.

Selskapet starter tidlig å rekruttere studenter som snart er ferdig med studiene. 

- Vi begynner å lete etter aktuelle kandidater til neste høst allerede nå. Vi ansetter hovedsakelig masterstudenter fra NTNU, UiS og UiB, sier han.

Selv om det kuttes i stillinger er det viktig å fortsette rekrutteringsarbeidet på skolene, mener Moen.

- Ingeniører har en særeegen kompetanse, det er vanskeligere å erstatte en ingeniør enn en HR-arbeider. Derfor fortsetter vi likevel med rekrutteringsarbeidet for å tiltrekke oss de beste kandidatene, forteller han.

Åpner opp for mindre selskaper

Thomas Ringe fullfører mastergraden sin til våren og håper på jobb som petroleumsingeniør etter endt studietid. Han tror arbeidsmarkedet vil ta seg opp, men at det er en fare for at de som er nyutdannet om to år som da vil få jobbtilbudene.

- Mange er redd for at det skal bli en ny dot.com-generasjon. Når arbeidsmarkedet blir godt for petroleumsingeniører, vil de som er nyutdannede iløpet av de to-tre neste årene få jobbene vi søker på nå.

Vi må begynne å se på andre stillinger enn kun innenfor petroleum, sier Ringe. Han er likevel positiv og tror han vil få relevant jobb etter studiene - selv om det blir i et mindre selskap.

- Jeg har alltid vært interessert i oljebransjen og jobbet målrettet mot å få relevant jobb. Det er flere mindre selskaper som enda ikke har kommet på banen, forteller han.