Høyere utdanning kan hindre demens

Ny studie viser at de med høyere utdanning har mindre risiko for å utvikle demens. Slik er det ikke for dem som kun har grunnskoleutdanning.

Norske forfattere har utført en studie der de undersøker sammenhengen mellom utdanning og demens. Studien viser at mennesker som bare har grunnskoleutdanning har 40 prosent større risiko for å dø med demens, enn de som har høyere utdanning, skriver forskning.no

Seniorforsker Bjørn Heine Strand ved Folkehelseinstituttet mener at hvis man bruker hjernen aktivt klarer den å motstå demenssykdommen i større grad. Han tror at ett par år ekstra på skolebenken kan virke beskyttende.

– Vi ser sammenhengen, men vi vet ikke helt hva de bakenforeliggende årsakene er, sier Strand.

Det er over 90 000 personer som har deltatt i undersøkelsen. De har ikke skilt mellom folk med yrkes - og almmenfaglig utdanning, de har sett på lengden av utdanningen.

Et steg videre forebyggingen

En annen undersøkelse som ble utført i København peker mot det samme resultatet som den norske studien. Hvis man har en utdanning eller en jobb som utfordrer hjernen, så er man bedre rustet til å unngå demens.

I følge Simon Fristed Esklidsen, førsteamanuensis ved Arhus Universitet, kan undersøkelsen være en brikke i forståelsen av demens og Alzheimers. Han har ikke vært med på studien selv, men han forsker på biomarkører i hjernen i forbindelse med disse sykdommene. Eskildsen synes det er av stor interesse om man etter hvert kan forutsi om folk vil utvikle demens og Alzheimers.

– Demens er vanskelig for den enkelte og de pårørende, og en stor økonomisk belastning for samfunnet. Derfor er resultatet av undersøkelsene spesielt interessant ettersom det kan bidra til å forstå og forebygge demens og Alzheimers, sier Eskildsen.

Kvinner er mer utsatt

I følge Folkehelseinstituttet er det regnet med at kvinner har høyere risiko for å få demens enn menn. Bakgrunnen for det er at kvinner oftere blir eldre enn menn – men nyere forskning viser at det ikke har noe med aldersforskjellen å gjøre.

En 40 år lang svensk studie viser at kvinner som er engstelige og sjalu kan ha en høyere risiko for å utvikle Alzheimers sykdom senere i livet. De nevrotiske trekkene kan påvirke risikoen gjennom effekten den har på atferd, livsstil eller reaksjoner på stress, skriver forskning.no

I dag lider rundt 70.000 personer i Norge av demens. Folkehelseinstituttet forventer en sterk økning de kommende årene blant annet på grunn av en aldrende befolkning.

Les mer om demens her.